Германия променя конституцията за модернизиране на армията

Германското правителство и консервативната опозиция се споразумяха за отпускането на 100 млрд. евро (107 млрд. долара) за модернизиране на армията на страната.

Късно снощи беше постигнато споразумение за създаване на специален фонд за военни поръчки, който ще позволи на Берлин да постигне и целта, поставена от НАТО за изразходване на два процента от БВП на държавите членки за отбрана.

Сделката, която изисква изменение на бюджетните правила в националната конституция, беше постигната след седмици на трудни преговори между партиите от управляващата коалиция и консерваторите на бившия канцлер Ангела Меркел, съобщиха за АФП техни представители.

Три дни след руската инвазия в Украйна през февруари канцлерът Олаф Шолц обеща специален бюджет от 100 млрд. евро за превъоръжаване на германската армия и модернизиране на остарялото ѝ оборудване през следващите няколко години.

Оттогава критиците обвиняват Шолц в плахост в подкрепата си за Киев и в това, че не е предприел достатъчно конкретни действия по отношение на доставките на оръжие.

Извънредният фонд ще бъде финансиран чрез допълнителен дълг.

За целта е необходимо да се заобиколи правилото за "дълговата спирачка", залегнало в конституцията, което ограничава държавните заеми. 100-те милиарда евро ще бъдат внесени в специален фонд извън националния бюджет.

След края на Студената война Германия значително намали числеността на армията си - от около 500 000 души през 1990 г. до едва 200 000 души днес./БГНЕС