Германия се обяви за единна международна позиция по Афганистан

Стратегията за изграждане на отношения с радикалното движение „Талибан“ трябва да се разработи на международно ниво, ако изобщо е възможно. Това заяви по време на брифинг говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Щефен Зайберт

За дългосрочната стратегия по отношение на талибаните ще се проведат съвещания на международно ниво, обясни той. Според него предстои да се обсъди формата на бъдещия диалог, дали такъв изобщо е възможен и при какви условия.

„Това трябва да се обсъди на международно ниво“, каза Зайберт.

Той припомни, че представители на Германия са преговаряли с представители на талибаните в Доха.

„Трябва да се разбере, че не храним никакви илюзии относно талибаните“, допълни говорителят.

От своя страна, говорителят на германското външно министерство уточни, че преговорните канали остават отворени.

Междувременно вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че Берлин очаква бежанска вълна от Афганистан.

В интервю за „Аугсбургер Цайтунг“ той сподели, че овладяването на Афганистан от талибаните ще доведе до увеличаване на желаещите да напуснат страната, както и на търсещите убежище в Европа.

Той поясни, че с това свое изказване няма за цел да плаши хората, а просто да представи реалистично ситуацията.

Според Зеехофер, става въпрос не само за бежанци от Афганистан, но и от Пакистан, Иран, Турция и Либия.

Хорст Зеехофер

„Очакват ни сериозни трудности“, предупреди той.

Според министъра, след терористичните нападения на 11 септември 2001 г. международната военна мисия в Афганистан е била оправдана. „Но в крайна сметка, след 20 години на относителна стабилност, дългосрочната мисия се провали. И това, което се случва в момента в Афганистан, е катастрофа“, смята Зеехофер.

Той припомни, че основната цел на международната мисия е била подобряване условията на живот и осигуряване на стабилност в Афганистан.

„За съжаление, днес се налага да констатираме, че тя беше неуспешна“, признава политикът, който беше критично настроен към мисията в Афганистан. Според него, в страната е имало няколко положителни промени, например в областта на образованието и спазването правата на жените, но, за съжаление, тези успехи са неустойчиви.

През периода след 2003 г. в Афганистан са загинали 35 германски военнослужещи. Други 25 се простиха с живота при нещастни случаи или по други причини. Много бяха ранени и осакатени. Затова, според Зеехофер, военната намеса в ситуацията в Афганистан вече не е възможна. Сега удари часът на външната политика, смята германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. /БГНЕС