Германия се подготви за период на политическа непредсказуемост

Германия се подготви за период на политическа непредсказуемост, след като социалдемократите с малко спечелиха парламентарните избори, но се сблъскаха с конкурентни претенции за власт от консервативния лагер на напускащия канцлер Ангела Меркел.

Предварителните официални резултати показват, че лявоцентристките социалдемократи (СПД) печелят 25,7 %, докато дясноцентристският блок ХДС/ХСС на Меркел потъна до историческо дъно с 24,1 %.

Партията Съюз 90/Зелени се класира на трето място с 14,8 процента, което е най -добрият й резултат досега, но все още е под очакванията.

Кандидатът на СПД за канцлер, вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц заяви, че има ясен мандат да управлява.

Въпреки поражението в урните, неговият консервативен съперник Армин Лашет също претендира за правото да се опита да изгради следващото правителство - давайки начало на борба за евентуални коалиционни партньори.

За страна, свикнала с политическа стабилност след 16 години на стабилно ръководство на Меркел, следващите седмици и месеци обещават да бъдат пълни с поврати.

Западните съюзници наблюдават внимателно, съзнавайки, че вътрешните грижи могат да притъпят ролята на Германия на международната сцена и да създадат лидерски вакуум в Европа.

60-годишният Лашет и 63-годишният Шолц заявиха, че целта им е да има ново правителство преди Коледа.

Гражданите "искат смяна на правителството", каза Шолц, който проведе кампания без грешки, която го постави като сигурна фигура, в рязък контраст с поредицата от гафове на Лашет.

Игра на покер

„Започва играта на покер за власт“, пише списание „Дер Шпигел“.

Във вестник „Зюддойче цайтунг“ се казва, че гласуването разкрива, че „германците копнеят за промяна, но в известна степен изпуснаха нервите си“.

В раздробения политически пейзаж на ерата след Меркел най-вероятният резултат ще бъде тристранен съюз – което ще прекрати следвоенната традиция на двупартийните коалиционни правителства.

Шолц и Лашет ще се стремят към Зелените и либералната пробизнес партия СвДП (11,5 процента), за да съберат парламентарно мнозинство.

Двете партии балансьори, които могат да дадат властта на големите, обаче не са естествени приятели, като се разминават по въпроси като повишаване на данъците и публични инвестиции в опазването на климата.

Кандидатът за зелен канцлер Аналена Бербок - чиято партия се надяваше да се справи по-добре с климатичната криза, която тази година е основна грижа на гласоподавателите - остана неясна относно предпочитаното от нея обвързване, но заяви, че е време за "ново начало" в страната с 83 души милион души.

Лидерът на СвДП Кристиан Линднер предложи да се ускори процеса, като първо седне със Зелените, преди да разговаря с двете по-големи партии.

Линднер сигнализира за предпочитане за коалиция "Ямайка" с ХДС/ХСС и Зелените-кръстена на черния, зеления и жълтия цвят на тези партии - но не изключи вариантът "светофар" със СДП и Зелените.

Варианти

Лашет също предизвика чувство за неотложност, като заяви, че позицията на Германия като президент на клуба на богатите Г-7 следващата година означава, че се нуждае от правителство, което да може да предприеме действия.

"Новото правителство трябва да влезе в длъжност скоро", каза той, "определено преди Коледа".

Нито СПД, нито ХДС/ХСС искат повторение на "голяма коалиция" между десни и леви, която е представена в три от четирите правителства на Меркел.

Нито една партия няма да се обедини с крайнодясната Алтернатива за Германия (AзГ), чийто резултат падна до 10,3 % от близо 13 % на последните избори през 2017 г. Крайнолявата партия „Левите“ остана под пет-процентния праг, но въпреки това проникна в парламента благодарение на три преки мандата.

Резултатът от гласуването ще увеличи броя на депутатите в Бундестага до рекордните 735 депутати, сочи избирателната комисия.

СПД събра 206 места, 10 повече от ХДС/ХСС.

Докато сложните коалиционни преговори не бъдат уредени, Меркел ще остане в качеството си на временен канцлер.

Ако преговорите продължат след 17 декември, тя ще изпревари Хелмут Кол като най-дългогодишния канцлер на Германия след Втората световна война.

Много болка

Меркел, която избра да не се кандидатира за пети мандат, остава най -популярният политик в Германия. Но нейното наследство рискува да бъде опетнено от лошото представяне на ХДС/ХСС на изборите в неделя, при което блокът падна под 30 процента за първи път в своята седемдесетгодишна история.

Привърженикът на ХДС Алфонс Тесинг, 84 г., сложи пръст в раната. "Много боли, че Меркел вече я няма", каза той пред АФП.

67-годишната Меркел вероятно ще липсва и извън границите на Германия, след като е помагала за насочване на Европейския съюз през години на турбуленция, която включва финансова криза, приток на мигранти, Брекзит и пандемията от коронавируса. Въпреки че всички основни партии в Германия са насочени към ЕС, никой от нейните потенциални наследници не може да се сравни с нейните политически достойнства и сериозност. /АФП