Германия ще плати 28 млн. евро обезщетение на семействата на жертвите от Мюнхен 1972

Германия ще плати 28 милиона евро обезщетение на близките на загиналите в терористичен акт спортисти и треньори на Израел по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972-ра година. След няколко дни се навършват 50 години от трагичните събития, а според източник от правителството на страната двете страни са постигнали съгласие и "компромис".

Така близките на жертвите, които бяха казали, че ще бойкотират възпоменателната церемония в Мюнхен в понеделник, все пак ще присъстват на събитието, съобщи говорителят на немското правителство Щефен Хебещрайт.

Постигнатата договорка бе приветствана от президентите на двете страни Исак Херцог (Израел) и Франк-Валтер Щайнмайер (Германия). "Чувстваме щастие и облекчение, че това историческо уточнение, признание и компенсация бяха постигнати, малко преди 50-та годишнина и преди посещението на президента на Израел в Германия. Това споразумение няма да излекува всички рани, но отваря вратите между нас. С това споразумение германската държава признава своята отговорност и огромното страдание на убитите и техните близки", се казва в съвместно изявление на двамата държавни глави.

На 5 септември 1972 година по време на Олимпийските игри в Мюнхен палестинската терористична организация "Черен септември" убива петима състезатели и шестима треньори от олимпийската делегация на Израел. По време на атаката загива един германски полицай и петима души от "Черен септември". /БГНЕС