Германия ще удължи противоепидемичните мерки

Федералната канцлерска служба на Германия настоява за продължаване на действащите в страната ограничителни мерки, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщава ТАСС, позовавайки се на проект за резолюция относно ситуацията с пандемията, който ще бъде обсъден в понеделник от канцлера Ангела Меркел и министър-председателите на германските провинции.

Конкретната дата, до която се предполага удължаване на карантината, не е посочена в документа. По-рано онлайн изданието „Business Insider“ оповести, че германските власти планират да я запазят в сила до края на април поради влошената епидемиологична ситуация в страната.

В проектодокумента не се говори за възможно общо отслабване на противоепидемичните мерки, но се отбелязва, че регионалните власти могат да стартират „ограничени във времето пилотни проекти, при спазване на строги защитни мерки и въз основа на концепцията за тестване, да отворят определени публични области на живот". В същото време основните изисквания, от гледна точка на Меркел, са по-специално потвърждаването на отрицателните резултати от теста за коронавирус като критерий за допускане, както и наличието на механизми за проследяване на контактите. Германският канцлер също предлага да се разработи специална програма за подпомагане на туристическата индустрия и свързаните с нея области.

Настоящите противоепидемични мерки са в сила в Германия до 28 март. По този начин, както посочва „Business Insider“, федералното правителство и регионалните лидери обмислят възможността за спиране на планираната четвърта фаза от въвеждането на облекчения. По-рано германските власти не изключиха възможността да се предприемат допълнителни стъпки за смекчаване на блокирането, при условие че в рамките на седем дни броят на новите случаи на инфекция ще бъде на ниво 50 на 100 хиляди жители. Този вид облекчение означаваше отварянето на ресторанти с открити тераси, концертни зали и кина, както и възможността да се занимават с безконтактни спортове в закрити пространства и контактни спортове на открито.

Сега в Германия има карантина, но не толкова строга, колкото през зимата. Отворени са училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книги.

Увеличението на броя на заразените намалява през януари и февруари, но от март статистиката отново започва да се увеличава експоненциално. Експертите отдават това на разпространението на по-инфекциозен щам и вярват, че този експоненциален растеж ще продължи поне до началото на април. /БГНЕС