Германия ще търси нова сделка в отношенията със САЩ след вота

"Пожелаваме на всички американци честен, добър и преди всичко спокоен изборен ден. Това е знаково гласуване, което също ще определи посоката и ролята на САЩ в света", заяви германският външен министър Хайко Маас.

Той отбеляза, че за решаване на глобалните проблеми е необходимо „функциониращо трансатлантическо партньорство“. "Искаме нова сделка в това партньорство и сме готови да инвестираме в бъдеще като трансатлантически партньор, за да се справим заедно с тези глобални въпроси", каза Маас. Необичайното изявление на външния министър часове преди внимателно наблюдавания отвъдокеански вот дойде на фона на белязаните от конфликти отношения между Германия и Съединените щати при президента Доналд Тръмп. Германия е редовна мишена на гнева на Тръмп, включително поради неспазването на целите за разходи за отбрана, договорени в рамките на алианса на НАТО, както и заради силната си експортна индустрия. Отделно германският вицеканцлер Олаф Шолц също изрази надежди за американците, че "бъдещето ще бъде белязано от помирение, а не от разделение".

Германия "винаги е на страната на онези, които работят за световно устройство, базирано на свобода, правила, ценности и многостранност", каза той. В първия си телефонен разговор с Тръмп, след встъпването му в длъжност през 2016 г., германският канцлер Ангела Меркел обеща сътрудничество, но само ако Тръмп уважава демократичните ценности. /АФП