Германия спечели класирането по медали на Европейското по лека атлетика

Лекоатлетите на Германия оправдаха големите очаквания към тях, след като спечелиха класирането по медали на Европейското първенство на открито в Мюнхен. Домакините водеха оспорвана битка с Великобритания буквално до последния старт - щафетата 4х100 при жените, преди която двете държави имаха по шест титли от шампионата.

Юлиан Вебер спечели титлата за Германия в хвърлянето на копие

В директната надпревара за първото място по медали спринтьорките на Германия показаха класа и характер, за да стигнат до златото с 42.34 секунди, докато британките не успяха да направят първото предаване на щафетата и отпаднаха. Среброто остана за полякините, които водени от Ева Свобода регистрираха национален рекорд - 42.61, докато Италия спечели бронза.

Преди това германецът Юлиан Вебер грабна титлата в хвърлянето на копие при мъжете с 87.66 метра, по-малко от 40 сантиметра повече от втория Якуб Вадлайх от Чехия. Топ 3 допълни Ласи Етелятало с 86.44.

Британците могат да съжаляват и за второто място на 800 метра на световния шампион на 1500 метра от Юджийн Джак Уайтман. Уайтман направи късна атака на лидера Мариано Гарсия от Испания, но малко не му достигна, за да го изпревари, и завърши на втора позиция. Ирландецът Марк Инглиш спечели бронзовия медал в дисциплината.

В сектора за скок на височина фаворитката Ярослав Махучих стигна до титлата с 1.95 метра, а зад нея се Мария Вукович със същия резултат, но повече фалове. На почетната стълбичка се качи и сръбкинята Ангелина Топич с 1.93.

По този начин Германия завърши със 7 златни, 7 сребърни и 2 бронзови отличия, докато Великобритания спечели най-много медали - 6 златни, 6 сребърни и 8 бронзови. Топ 3 в класирането по медали оформи Испания с 4-3-3, а първенството бе изключително силно за Гърция, завършила на четвърто място с 4 титли и 1 сребърен медал.

Европейското първенство в Мюнхен не бе успешно за България, като шестимата ни представители успяха да стигнат до три финала, но записаха само едно класиране в топ 8- осмото място на Тихомир Иванов във високия скок. /БГНЕС

Категории: