Германия спира помощта за Афганистан ако талибаните дойдат на власт

Германия заяви в четвъртък, че ще спре да изпраща финансова подкрепа на Афганистан в случай, че талибаните успеят да завземат властта в страната.

В разговор с германската телевизия ZDF външният министър Хайко Маас каза, че талибаните знаят, че Афганистан не може да оцелее без международна помощ.

„Няма да изпратим и стотинка в тази страна, ако талибаните поемат пълен контрол, въведат законите на шериата и я превърнат в халифат“, каза Маас.

Германия изпраща на Афганистан 430 милиона евро помощ годишно, което я прави един от най-големите дарители на засегнатата от конфликти нация.

Откакто международните войски започнаха изтеглянето си от Афганистан през май, талибаните поеха контрола над големи територии. Съвсем наскоро талибаните завзеха столицата на провинцията Газни, на 150 километра от столицата Кабул. Германските войници бяха разположени като част от силите на НАТО в Афганистан в продължение на почти 20 години до юни.

В разговор с радиостанция Deutschlandfunk германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер потвърди, че афганистанците, които са работили с германските сили на местно ниво, ще бъдат доведени в Германия, за да ги предпазят от отмъщението на талибаните.

"Има ясен ангажимент да ги махнем оттам", каза Крамп-Каренбауер, но добави, че в Афганистан има "пречки", ограничаваща изтеглянето на сътрудниците. Местните власти ще позволят на афганистанските граждани да напускат страната само ако имат паспорт, който при мнозина не е наличен. „Без тези документи за пътуване хората не могат да стигнат до летището или в самолета“, каза Крамп-Каренбауер.

"Външното министерство се опитва да разубеди афганистанското правителство да използва тази практика."

На въпроса за напредъка, постигнат от джихадистите в страната в интервюто си за ZDF, Маас припомни решението на САЩ да се изтеглят от страната. "Това означаваше, че всички сили на НАТО също трябваше да напуснат страната, защото без американски възможности ... никоя страна не може да изпрати своите войници там безопасно", каза Маас.

Германското правителство е обмисляло идеята за по -дълга мисия в Афганистан, но "не може да действа извън НАТО", каза Маас. Подчертавайки нарастващата опасност в Афганистан, външното министерство промени насоките си за германците, като ги помоли да напуснат страната "спешно"./БГНЕС