Германия удължи срока на извънредната ситуация до 18 април

Крачка назад в облекчаването на мерките в Германия, която удължава ограниченията до 18 април, съгласно споразумението, постигнато след координационната среща между германското правителство и 16 федерални провинции, съобщава „Евронюз“.

Решението е следствие от нарастването на натрупаната честота, която достига 107,3 случая на 100 000 жители през последните седем дни.

Представителите на основните туристически агенции и хотелски вериги обаче поискаха по време на концентрация в Берлин по-голяма гъвкавост в приетите мерки.

И това е, че масовото пътуване на германски туристи на Балеарските острови, един от регионите, който е оставен извън списъка с райони с висок риск от заразяване, поражда противоречия.

Берлин изучава обвързването на пътуванията не само с въздействието върху дестинацията, но и с мястото на произход на туристите.

От своя страна Европейската комисия поиска от Испания „съгласуваност“, тъй като позволява пристигането на европейски туристи, като същевременно поддържа строги мерки, за да предотврати вътрешната мобилност между регионите.

Австрийското правителство също реши да остави мерките в сила до Великден. Ограниченията обаче ще бъдат премахнати в районите с по-малко разпространение.

„През април, май и юни вече няма да се фокусираме само върху броя на инфекциите, а върху напредъка на ваксинацията за хората над 50-годишна възраст и, разбира се, особено върху положението на интензивните отделения“, обясни австрийският канцлер Себастиан Курц.

Ситуацията е много тревожна в Босна и Херцеговина, държава, която все още не е започнала кампанията за масова ваксинация.

Протестите заради последиците от спирането на икономиката се увеличават, както и броят на новите случаи, които оставят болниците в страната без свободни легла. /БГНЕС