Германия удари Португалия и се върна в борбата в група F

Германия надигра Португалия с 4:2 в интригуващ сблъсък от група F на Европейското първенство по футбол.

Госенс (л) ликува след четвъртия гол във вратата на Португалия.

Пред около 25 000 зрители на „Алианц Арена“ в Мюнхен, домакините започнаха вихрено срещата и поведоха след пет минути игра чрез Робин Госенс. Попадението на бека обаче бе отменено поради положение на засада на атакувалия топката Серж Гнабри. Възпитаниците на Йоахим Льов бяха попарени в 15-та минута. Действащият европейски шампион организира отлична контраатака, която бе завършена от Кристиано Роналдо след асистенция на Диого Жота. За Роналдо това бе 12-и гол на европейски първенства, като той се изравни с германската легенда Мирослав Клозе по общ брой голове на световни и европейски шампионати с по 19.

Германците трудно намираха път към вратата на Руй Патрисио, но стигнаха до изравнителен гол в 35-та минута, когато Рубен Диаш си отбеляза автогол след пас на Госенс към Кай Хаверц. Четири по-късно играчите на Фернандо Сантош отново сбъркаха фатално, отбелязвайки си втори автогол, този път чрез Рафаел Герейро. Малко след началото на втората част Бундестимът удари за трети път съперника след многоходова комбинция, завършена от дейния Хаверц. Госенс ознаменува силната си игра с гол с глава след час игра след центриране на Йошуа Кимих.

Маншафтът намали темпото и Жота върна един от головете след асистенция на Роналдо. Влезлият като резерва Ренато Санчес бе близо до това да намали още от изоставането на португалците, но плътният му изстрел срещна страничния стълб. До края Португалия опита да се върне в срещата, но безуспешно, и така Германия постигна първи успех на Евро 2020 след дебютното поражение от Франция с 0:1.

„Петлите“ са на върха в групата с четири точки след изненадващото равенство 1:1 с Унгария по-рано през деня, докато Португалия и Германия имат по три пункта. Унгария е последна с една точка и в последния кръг играе с Бундестима, докато Франция и Португалия се изправят в титаничен сблъсък между актуалния световен и европейски шампион. /БГНЕС