Германия, Черна гора и Швеция на пътя на България за Евробаскет 2025

Германия, Черна гора и Швеция са съперниците на мъжкия национален отбор на България в квалификациите за Евробаскет 2025. Това отреди тегленият днес жребий в Мюнхен, който прати "лъвовете" в група D.


Селекционерът на нашите Росен Барчовски изрази мнение, че тимът ни има реален шанс да се класира за Европейското. „Смятам, че групата е приемлива. Доволен съм, че не сме в такава с някой от домакините. Много е важно кой отбор ще успее да събере състава си в оптимален вид през сезона, като може би това не важи само за Германия. След като играхме предварителни квалификации, не може за нас да има лесни отбори, но мисля, че е възможно да излезем от тази група и да се класираме на Европейското първенство. Отборът има потенциал, надявам се момчетата да надграждат“, заяви той за официалния сайт на Българската федерация по баскетбол.

Ето и пълния жребий:

Група A: Словения, Украйна, Израел, Португалия

Група B: Италия, Турция, Унгария, Исландия

Група C: Испания, Латвия, Белгия, Словакия

Група D: Германия, Черна гора, България, Швеция

Група E: Франция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Кипър

Група F: Гърция, Чехия, Нидерландия, Великобритания

Група G: Сърбия, Финландия, Грузия, Дания

Група H: Литва, Полша, Естония, Северна Македония

В квалификациите за Европейското първенство отново ще се играе на разменено гостуване всеки срещу всеки, като мачовете ще са в три прозореца – 19-27 февруари, 2024; 18-26 ноември, 2024 и 17-25 февруари, 2025 г.

Напред продължават първите три отбора от всяка група, с изключение на тези, в които са домакините Кипър, Финландия, Полша и Латвия. Те имат гарантирано място по право, така че освен тях, от групите им ще се класират по още два отбора. /БГНЕС