Германия готви нов пакет от помощ за Украйна на стойност 2,7 млрд. евро

Германия подготвя нов пакет от оръжия за Украйна на стойност 2,7 млрд. евро - най-големият, който Берлин предоставя след нахлуването на Русия миналата година, съобщи Министерството на отбраната, предаде АФП.


"Всички ние се надяваме на бърз край на тази ужасна война на Русия срещу украинския народ, но за съжаление това не се вижда", заяви министърът на отбраната Борис Писториус в изявление.

"Ето защо Германия ще предостави цялата помощ, която може, толкова дълго, колкото е необходимо", каза той.

Пакетът на стойност 3 млрд. долара ще включва 30 допълнителни танка "Леопард 1", бронирани машини "Мардер", системи за противовъздушна отбрана и дронове за наблюдение, съобщи министерството.

Според "Шпигел" това ще бъде най-големият пакет на Германия от началото на войната.

Това става в момент, когато се очаква президентът на Украйна Володимир Зеленски да пътува до Берлин.

Западните съюзници доставят все по-мощни оръжия на Киев, откакто Русия изпрати свои сили в Украйна през февруари 2022 г., макар че досега не са доставяни модерните изтребители, които Зеленски е поискал.

Миналата година Германия предостави военна подкрепа на стойност два милиарда евро и е заделила 2,2 милиарда евро за тази година, макар че подробностите все още не са уточнени.

Берлин също така обеща да достави своите по-модерни танкове Леопард 2 и започна да обучава украинските войници за използването им. /БГНЕС