Германия обяви първата си стратегия за национална сигурност

Германското правителство прие първата в историята на страната Стратегия за национална сигурност, в която са залегнали основните принципи и мерки за противодействие на потенциалните външни заплахи за държавата през следващите години, съобщи „Билд“.

"Определящият фактор" за разработването на документа е войната на Русия в Украйна, "Zeitenwende" или "повратната точка", както я нарече германският канцлер Олаф Шолц. Според германското правителство е било необходимо да се създаде документ от 40 страници, в който е залегнала концепцията за гарантиране на сигурността на територията на страната и НАТО, включително в киберпространството и космоса, противодействие на външното влияние и шпионажа, защита на технологиите и обектите от критичната инфраструктура, управление на кризи, пандемии, както и постигане на суверенитет в енергийния и хранителния сектор.

Германското правителство потвърди ангажиментите си към НАТО и реши да увеличи разходите за отбрана. "Изразяваме силния си ангажимент към НАТО и ЕС и укрепваме Бундесвера (въоръжените сили на Федерална република Германия), за да изпълним основната цел за национална и съюзна отбрана (2%)", се казва в документа. В него се посочва, че властите планират да постигнат увеличението на разходите за отбрана с 2% "в продължение на няколко години". "Ще засилим сигурността си в киберпространството и космоса", се подчертава в документа.

Освен това германското правителство заяви, че ще намали зависимостта си от доставките на енергия и суровини и ще работи за тяхната диверсификация.

"Ще намалим едностранната зависимост от доставките на суровини и енергийни ресурси, като ги диверсифицираме. Ще работим заедно с нашите предприятия за насърчаване на проекти за суровини, включително за създаване на стратегически запаси", се казва в документа. Германските власти заявиха, че се стремят да разширят националните резерви от храни, енергия и лекарства. Документът включва и планове за приемане на закон за защита на обектите от критичната инфраструктура.

Трудности при приемането на стратегията за национална сигурност

Това е първата по рода си Стратегия за национална сигурност на Германия. Първоначално документът трябваше да бъде представен на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари тази година, но вътрешни спорове в управляващата партия попречиха това да се случи. В частност, висшият германски дипломат Аналена Бербок се опита да гарантира контрола на външното министерство върху политиката за сигурност.

Друг препъни камък при приемането на документа беше създаването на т.нар. съвет за национална сигурност, който да координира решенията по външната политика и политиката за сигурност и да поема оперативното управление в кризисни ситуации. В крайна сметка съветът така и не беше създаден, тъй като канцлерството и германското външно министерство не можаха да решат кой да поеме ръководството на органа. /БГНЕС