Германия облекчава правилата за имиграция на квалифицирани работници

Бундестагът (Германският парламент) прие закон за облекчаване на правилата за имиграция на квалифицирани работници, тъй като водещата европейска икономика се бори с хроничния недостиг на работна ръка в редица отрасли, съобщи „Билд“.


Германия от години се бори да намери достатъчно работници поради застаряващото население в сектори от хотелиерството до здравеопазването и строителството. В края на 2022 г. около два милиона работни места останаха незаети.

Законодателите от управляващата коалиция гласуваха в подкрепа на правните промени, които имат за цел да улеснят чуждестранните квалифицирани работници да започнат работа в Германия.

Според новите правила ще има точкова система, основана на канадския модел, която дава оценка за фактори като умения, образование и езикови познания. Чуждестранните професионални квалификации също ще бъдат по-широко признавани.

Министърът на икономиката Роберт Хабек приветства новината, като заяви, че недостигът на работна ръка е сред "неотложните проблеми", пред които е изправена Германия.

"Намаляваме бариерите пред имиграцията", каза той в изявление. "В бъдеще за компаниите ще бъде много по-лесно да наемат чуждестранни квалифицирани работници."

Политиците от опозицията обаче разкритикуваха закона, особено стъпката, която позволява на някои лица, търсещи убежище, които вече са в страната, да се установят в нея, ако са квалифицирани и имат предложение за работа или вече работят.

Коалицията "изпраща сигнал към света, че на практика всеки, който по някакъв начин е успял да влезе в страната, може да остане", заяви Торстен Фрей, депутат от консервативната партия ХДС.

Работодателските организации обаче отдавна призовават за облекчаване на правилата за имиграция в страната с 84 млн. души население.

По-рано тази година Германската търговско-промишлена камара заяви, че проблемът оказва огромно икономическо въздействие и че половината от анкетираните от нея германски компании имат проблеми с намирането на работници. /БГНЕС