Германия призова Китай да спре да привлича бивши пилоти от военновъздушните сили

Германия поиска от Китай да спре да наема бивши пилоти на Луфтвафе, за да обучава собствените си военновъздушни сили, опасявайки се, че те могат да разкрият тайни на НАТО.


"Повдигнах въпроса за пилотите от германските военновъздушни сили, които очевидно са били наети да обучават (китайски) пилоти", заяви пред репортери министърът на отбраната Борис Писториус.

Той говори след среща с китайския си колега Ли Шангфу в рамките на конференция за отбраната и сигурността в Сингапур.

"Посочих ясно, че очаквам тази практика да бъде прекратена незабавно, и му казах, че вероятно и той няма да е много доволен, ако се опитам да направя същото", добави Писториус.

Ли "не отрече това, но омаловажи значението му", продължи той, според прочетения от министерството негов коментар за пресата.

Германският седмичник „Шпигел“ и общественият телевизионен канал ZDF съобщиха в петък, че през последните години Китай е наел няколко бивши пилоти от военновъздушните сили, за да обучава свои собствени пилоти.

Медиите твърдят, че заплатите им очевидно са били изплащани чрез фиктивни дружества на Сейшелските острови.

Те съобщават, че въпросът предизвиква дълбока загриженост у парламентарната комисия, която контролира германските тайни служби.

"Притеснени сме, че военнослужещи, които преди това са работили за германската държава, могат да заемат работа, която да ги накара да издадат държавни тайни", заяви ръководителят на парламентарната комисия пред ZDF.

Въпросните германски пилоти са управлявали изтребители „Eurofighter“ и са участвали в учения на НАТО.

Берлин се опасява, че тайните, свързани с интервенциите и тактиките, използвани от трансатлантическия военен съюз, могат да бъдат разкрити на китайците.

ZDF заяви, че Министерството на отбраната планира да започне разследване.

През последните години подобни случаи се появиха във Великобритания и Съединените щати.

Те идват в момент на засилено напрежение между Китай и съседен Тайван, който Пекин смята за своя територия и от 2016 г. насам засили въздушните и морските маневри около острова.. /БГНЕС