Германия се учи да е отборен играч в НАТО

Докато Германия е подложена на натиск да осъществи своята задъхваща се Zeitenwende - обещаната коренна промяна в отбранителната си политика - всеки напредък е добре дошъл. И това е мнението не само в Берлин, но и във всички съюзнически столици, където политиците разбират какво може да означава подобна промяна за НАТО и европейската отбрана.


Вярно е, че от февруари 2022 г. насам Германия измина дълъг път, преминавайки от срамната си помощ от 5 000 каски до превръщането си в основен доставчик на тежки оръжия за Украйна. И все пак това до голяма степен беше в отговор на сериозния натиск от страна на съюзниците. И твърде често Берлин продължаваше да действа самостоятелно в името на своя неприкрит и краткосрочен личен интерес, което значително влошаваше положението на партньорите му и в дългосрочен план нямаше да донесе на Германия никакви ползи.

Ето защо е освежаващо, че новата сделка за закупуване на бойни танкове (MBT) изглежда показва, че Германия си взима поуки. Тази сделка не само носи така необходимите добри новини, но и показва, че Берлин започва да мисли повече като отборен играч.

Когато през януари Германия най-накрая се съгласи да изпрати на Украйна танкове Leopard 2 MBT, това предизвика размисли как тези танкове ще бъдат заменени в рамките на превъоръжаването на страната. Други държави, които изпратиха танкове или осъзнаха, че трябва да модернизират военните си сили, мислеха в същата посока. По този начин бе създадена предпоставка за общи поръчки, които да наложат Leopard 2 като европейска танкова платформа - развитие, което щеше да бъде от полза не само за германската индустрия, но и за оперативната съвместимост на силите на НАТО. Наличието на такава обща платформа позволява по-лесно съвместно обучение, съвместни учения, както и интегрирани вериги за доставки и ремонтни мрежи.

Това стана особено важно, след като Полша отхвърли Leopard в полза на закупуването на огромно количество американски Abrams (250) и южнокорейски MBT K2 Black Panther. Несъмнено има полза от укрепването на сътрудничеството в областта на отбраната в целия демократичен свят, а не само в рамките на Европа, но изборът на Варшава разкри по-широки проблеми, които, ако бъдат оставени без контрол, могат да подкопаят европейската отбрана в дългосрочен план.

Решението на Полша има много общо с - меко казано - политическите различия между настоящите правителства във Варшава и Берлин. А тези различия бяха изострени от твърде различните подходи на двете държави към подкрепата за Украйна в ранните фази на войната.

Докато Полша зае водеща и активна роля, Германия първоначално изглеждаше плаха и колеблива в подкрепата си. Това беше позиция, която се разпростря и върху дългогодишната сага около доставката на "западно проектирани" бойни машини MBT за Украйна, като Берлин блокира необходимите лицензи за реекспорт, позволяващи на партньорите му да изпратят Leopard на Киев - да не говорим за изпращане на тежката техника от самата Германия.

И когато Берлин най-накрая отстъпи по въпроса за изпращането на танкове през януари, след като въвлече Вашингтон в коалицията, това остави трайно недоверие, което задълбочи съществуващите опасения относно трансфера на технологии и споделянето на печалби. Германското правителство и неговите водещи производители на оръжие изглежда не желаеха да предоставят най-новите технологии на своите партньори, които да използват в собственото си производство, и изглеждаха решени да запазят за себе си по-голямата част от финансовите ползи от всякакви сделки. За разлика от тях Южна Корея се съгласи да прехвърли технологии и да разположи значителна част от производството си в Полша, създавайки местни работни места и споделяйки печалбите.

След като най-накрая изпрати 18 броя Leopard 2A6 за Украйна, германското правителство обяви, че ще ги замени и ще изготви план за колективни поръчки, което повдигна въпроси пред много съюзници за това какви ще бъдат условията. Първоначалните признаци не бяха обещаващи, като правителството в Берлин и производителят Krauss Maffei Wegmann (KMW) изглежда имаха намерение да задържат производството у дома.

Това на свой ред породи съмнения у висши служители в Чешката република, която е ключов потенциален участник в сделката. Бидейки първата страна, която наруши табуто и изпрати MBT в Украйна в края на март 2022 г. - дори преди Полша, Прага се нуждае от голям брой модерни заместващи машини. И като страна, силно икономически обвързана с Германия, тя добре осъзнава ограниченията на това да се върши тежката работа, само за да се окаже, че печалбата се връща обратно през границата.

Поради това чешките политици са твърдо решени, че това не трябва да се повтаря, и затова събират коалиционни партньори, включително Литва, за да представят убедителни аргументи за споделяне на производството и печалбите в страните на закупуване. Те наблегнаха на оперативните ползи, както и на икономическите предимства на по-голямата обща поръчка - като серийно производство, икономии от мащаба, по-високи месечни темпове на доставка - и на готовността на корейските конкуренти на KMW да предложат по-добра сделка.

И изглежда, че това проработи.

Крайният срок за заявяване на стандартизираните танкове - най-модерният вариант на Leopard 2 - изтече миналата седмица и изглежда вероятно към рамковия договор на германското правителство за първоначално 18 Leopard 2A8, който по-късно ще нарасне до 123, най-вероятно ще се присъедини поръчка за 77 танка от Чешката република, 54 от Литва, цели 133 от Италия и неизвестен брой, за който се смята, че е няколко десетки, от Нидерландия. От решаващо значение е, че Чешката република очаква да бъде домакин на производствена линия за своите и литовските танкове, а Италия вероятно ще се възползва от подобна схема за своята поръчка.

Рамковите договори за тези поръчки ще започнат да се сключват по-късно през 2023 г. или в началото на 2024 г., а първите танкове ще бъдат доставени след три години. Потенциално те ще възлизат на над 400 танка на стойност милиарди евро и ще бъдат добавени към 54-те танка, поръчани по-рано тази година от Норвегия, и към текущите доставки за унгарските въоръжени сили. Утвърждаването на "Леопард 2" като предпочитан европейски танк ще бъде от полза както за Германия, така и за съюзниците.

По-важното обаче е, че пробивът в това предстоящо многодържавно споразумение показва, че Германия е осъзнала важността на това да бъде отборен играч, както и разбирането, че ако "повече Европа" означава само "повече Германия" нищо няма да се случи. И ако Берлин успее да разшири този подход и в други сектори, той има потенциала да рестартира Zeitenwende - а заедно с това и общата европейска отбрана./БГНЕС

---------------------------------------------------

Бенджамин Талис, „Политико“