Германия ще разположи 4000 войници в Литва

Германия заяви, че е готова да разположи 4000 военнослужещи в Литва, след като балтийската страна призова НАТО да укрепи източния си фланг, съобщи АФП.


"Германия е готова да разположи за постоянно силна бригада в Литва", заяви министърът на отбраната Борис Писториус по време на посещение във Вилнюс, като постави условие за "необходимата инфраструктура" и "съвместимост с плановете на НАТО".

Според министъра условието за разполагането ще бъде да се създаде необходимата инфраструктура за пребиваването на Бундесвера там и да се даде възможност за провеждане на тренировъчни учения, съобщи от своя страна ДПА.

На 13 септември 2022 г. литовското министерство на отбраната посочи, че Балтийската република и Германия работят по проекти за разширяване на военната инфраструктура на литовската армия, за да приеме бригада на Северноатлантическия алианс, която ще бъде сформирана от германското командване. Според министерството Вилнюс и Берлин ще се договорят и за съвместни покупки на оръжие. Принципното решение за разполагане на бригада на НАТО от около 1600 войници в Литва беше взето на срещата на върха на алианса в Мадрид през юни. /БГНЕС