Германия ще разследва „антисемитски изказвания“ на филмовия фестивал в Берлин

Германски официални лица ще разследват предполагаеми антисемитски изказвания, направени на филмовия фестивал в Берлин.


На церемонията, състояла се на 24 февруари, някои от победителите бяха обвинени, че са направили антисемитски изказвания на сцената във връзка с военните действия на Израел, започнали след атаката на Хамас, предаде АФП.

Американският режисьор Бен Ръсел, който носеше палестински шал, обвини Израел, че извършва "геноцид" с бомбардировките си над гъсто населената ивица Газа.

Палестинският режисьор Басел Адра заяви, че палестинското население е "избивано" от Израел, което предизвика аплодисментите на публиката.

"Неприемливо е, че терористичната атака на Хамас на 7 октомври не беше спомената", заяви говорителката на германското правителство Кристиане Хофман.

„Канцлерът Олаф Шолц е съгласен, че подобна едностранчива позиция не може да бъде оставена без последствия", каза Хофман.

"Във всеки дебат по тази тема, разбира се, е важно да се има предвид събитието, което предизвика тази нова ескалация на конфликта в Близкия изток - а именно нападението на Хамас на 7 октомври", отбеляза тя.

Германският министър на културата Клаудия Рот и кметът на Берлин Кай Вегнер също бяха замесени в противоречивата ситуация, развила се по време на церемонията.

В репортаж на водещия таблоид "Билд" беше публикувана снимка, на която се вижда, че двамата аплодират забележките на Адра.

След церемонията Вегнер написа в социалните мрежи, че антиизраелските забележки са "неприемливи", като добави, че "в Берлин няма място за антисемитизъм".

Хофман заяви, че Вегнер и министърът на културата ще преразгледат инцидентите и ще проведат разговори с бъдещия директор на фестивала, за да гарантират, че подобни инциденти няма да се случват в бъдеще./БГНЕС