Германия удари Франция, Англия се справи с Шотландия

Германия пое глътка въздух след лошите резултати напоследък, побеждавайки Франция с 2:1 у дома в контролна среща, играна в Дортмунд. Това бе и първи мач след ерата Ханзи Флик, който се превърна в първия уволнен селекционер в историята на Бундестима след тежкото поражение от Япония с 1:4 в друг приятелски мач.

Под ръководството на временния наставник Руди Фьолер, Маншафтът стартира уверено и поведе в резултата още в 4-та минута, когато точен бе ветеранът Томас Мюлер. Последваха по-добри минути за световните вицешампиони, но домакините удържаха преднината си до 87-та минута, когато стигнаха до втори гол чрез Лирой Сане. Почти веднага след това „петлите“ намалиха от дузпа чрез Антоан Гризман, но за повече нямаха сили и така домакините на Евро 2024 стигнаха до успеха.

За германците предстои нова проверка по пътя към Европейското първенство идното лято – срещу САЩ на 14 октомври, докато французите се изправят срещу Нидерландия в европейска квалификация следващия месец.

В друга контрола, Англия надигра Шотландия с 3:1 на „Хемпдън Парк“ в Глазгоу. Силен мач за „Трите лъва“ направи новото попълнение на Реал Мадрид Джуд Белингам, който се отчете с гол и асистенция за победата.

Воденият от Гарет Саутгейт тим удари играещия страхотно в последно време тим на „гайдарите“ на два пъти в рамките на три минути през първото полувреме. Фил Фодън изведе европейските вицешампиони напред в резултата в 32-та минута след асистенция на Кайл Уокър, а скоро след това резултатът набъбна на 2:0 след попадението на Белингам. След паузата англичаните намалиха темпото и това доведе до съкращаване на аванса им след автогол на появилия се от пейката Хари Магуайър. В крайна сметка, Англия се добра до трето попадение, което сложи точка на спора – негов автор бе капитанът на отбора Хари Кейн в 81-та минута.

За „Трите лъва“ предстои нова контрола – с Австралия, на 13 октомври, докато шотландците се връщат към евроквалификациите с визита на Испания отново след месец време. /БГНЕС