Германия възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия

Германското правителство съобщи, че е одобрило продажбата на ракети на Саудитска Арабия, с което се отменя дългогодишното ембарго върху износа на оръжие за Рияд, предаде АФП.


Говорителят на канцлера Олаф Шолц потвърди, че е дадена зелена светлина за доставката на ракети Iris-T до края на 2023 г. Информацията беше разкрита от списание "Шпигел", докато Берлин беше замразил продажбите на оръжие на Рияд след убийството на журналиста Джамал Хашоги в края на 2018 г.

"Мога да потвърдя тази статия", заяви Щефен Хебестрит. Разрешението, дадено от Федералния съвет за сигурност, се отнася до продажбата на 150 управляеми ракети "въздух-въздух", т.е. изстреляни в полет от самолет, за унищожаване на въздушна цел.

Това решение потвърди новата доктрина на Берлин по отношение на Рияд в контекста на кризата в сигурността в Близкия изток след началото на войната между Израел и Хамас.

Германският външен министър обяви по време на посещение в Израел, че Германия вече няма да се противопоставя на продажбата на самолети Eurofighter на Саудитска Арабия по договор, договорен от Великобритания, който Берлин блокираше в продължение на няколко години.

Съгласно ембаргото, наложено през 2018 г., Германия блокира както прекия военен износ за Саудитска Арабия, така и износа на компоненти като част от съвместни оръжейни програми със съюзници, какъвто е случаят с Eurofighter - проект, осъществяван съвместно с Франция, Великобритания, Италия и Испания.

За да обясни този обрат, правителството твърди, че Рияд е възприел "конструктивно" отношение във войната между Израел и Хамас, като е допринесъл "решително" за сигурността на Израел и е ограничил риска от регионален конфликт.

Германското ембарго, решено с мандата на бившия консервативен канцлер Ангела Меркел, беше закрепено в договора на коалицията SPD-Зелени-Либерали на Олаф Шолц, която е на власт от края на 2021 г. и която също критикува Саудитска Арабия за ролята ѝ във войната в Йемен и нарушенията на човешките права. /БГНЕС