Германките масово премахват татуировките си

Да си направиш татуировка в Германия не е евтино удоволствие: цените варират от сто евро до хиляда евро, в зависимост от мотива и квалификацията на майстора. Но е много по-скъпо да премахнете татуировка - за това ще трябва да платите от петстотин до пет хиляди евро.

И въпреки това в Кьолн има все повече хора, които искат да се отърват от татуировките си, а вече има и около десет салона за премахването им. Почти невъзможно е да си направите татуировка по време на локдаун - на татуистите е забранено да практикуват, но салоните за премахване на татуировки работят с максимален капацитет. Кореспондент на „Дойче Веле” се убеди в това в салона Reinhaut.

Името на салона Reinhaut се превежда като „чиста кожа”. Самият салон със своите светли стаи, бели мебели и стерилна чистота наподобява медицинско заведение. „Това не е изненадващо, тъй като тази година салоните за премахване на татуировки в Германия работят под наблюдението и грижите на дерматолози“, казва управителят на салона Клаус Хасенкамп.

Това означава, че процедурите за премахване на татуировки се извършват под лекарско наблюдение. „Салоните за премахване на татуировки са приравнени на лечебните заведения, така че те са отворени дори по време на пандемия“, подчертава Хасенкамп.

След всяка сесия участъците от кожата, изложени на лазера, се покриват със специални лечебни мехлеми и се превързват. Следващата процедура с лазерна терапия може да се извърши две седмици по-късно, когато дразненето е напълно изчезнало и кожата е възстановила предишните си свойства. Този салон в Кьолн работи от пет години. През последните две години служителите му са премахнали над 1500 татуировки с различна сложност.

Според статистиката двадесет процента от жителите на Германия имат татуировки, което прави приблизително 16 милиона души. Повечето от тях са на възраст между 18 и 30 години. "С възрастта мнозина започват да оценяват татуировките си като "грешка на младостта" и решават да се отърват от тях. Сигурен съм, че ще имаме работа в продължение на много години", сигурен е Клаус.

Според него през последните години чистата кожа се е върнала на мода. "По-голямата част от нашите пациенти идват при нас с цел да се отърват трайно от татуировките си, а не да правят място за нови”, заяви той.

Жените са по-склонни от мъжете да искат да се разделят с татуировките си. Ето защо те съставляват около 80% от общия брой пациенти в салона Reinhaut в Кьолн. Причините, според Клаус Хасенкамп, са много различни и неочаквани. Много жени се отърват от рози, сърца, калинки, имената или инициалите на мъжете, с които са мечтали да доживеят до дълбока старост, или китайски символи, които всъщност означават нещо съвсем различно от това, което собственичката е искала да увековечи върху тялото си./БГНЕС