Германската икономика нараства през 2023 г.

Германската икономика ще избегне рецесията и се очаква да нарасне с 0,3% през тази година благодарение на спада в цените на енергията, заявиха водещи икономически институти, предаде АФП.

"Икономическият спад през зимното полугодие на 2022/2023 г. е по-малък, отколкото се опасявахме", обяви Тимо Волмерсхайзер от института Ifo.

"Основната причина за това е по-малката загуба на покупателна способност в резултат на значителния спад на цените на енергията."

В своите прогнози от есента на миналата година изследователите очакваха икономиката на Германия да се свие с 0,4%, след като нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко повишаване на цените на енергията и храните.

Факторите, които са помогнали на германската икономика да се справи по-добре от очакваното, са правителственият пакет от мерки за облекчаване на разходите в размер на 200 млрд. евро, включващ ограничаване на цените на газа и електроенергията, в съчетание с мекото зимно време и усилията за диверсификация на газовите доставки.

Прогнозите на Института Ifo, Института за световна икономика в Кил, Института за икономически изследвания в Хале и Института за икономически изследвания RWI са по-оптимистични от тези на самото правителство.

Берлин първоначално очакваше рецесия през 2023 г., но наскоро обяви, че очаква до 0,2% ръст.

Новите индустриални поръчки, които се разглеждат като показател за бъдещата промишлена дейност, са нараснали с 4,8% спрямо предходния месец благодарение на силното търсене на вътрешния пазар и в еврозоната.

Упорита инфлация

Инфлацията обаче ще се понижи само до шест процента, от 6,9% през 2022 г.

Въпреки че инфлацията в Германия се е понижила до 7,4% през март, след като в края на 2022 г. достигна връх от 8,8%, потребителските цени ще останат твърде високи през тази година.

Правителствените мерки за облекчаване на разходите и очакваното високо увеличение на заплатите "засилват вътрешното търсене и поддържат високата вътрешна инфлация", се казва в изявлението на мозъчните тръстове.

"Едва през следващата година и този аспект на инфлационния натиск ще отслабне, което ще доведе до забележимо понижение на инфлацията до 2,4 %."

Очаква се германската икономика да нарасне по-значително през 2024 г., разширявайки се с 1,5 %, допълват изследователите.

Икономистите предупреждават, че икономическата обстановка остава несигурна, въпреки положителните показатели.

Все още не е ясно дали повишението на индустриалните поръчки бележи "началото на икономическо съживяване", твърди икономистът от ING bank Карстен Бржески. /БГНЕС