Германски депутат: Солидарни сме с българите, защитаващи европейските ценности

Искам да поздравя хората в България, които вече от седмици излизат на улицата в името на демокрацията, върховенството на закона и независимото правосъдие - и срещу корупцията. Това заяви в интервю за „Дойче веле“ Детлеф Мюлер, който е депутат от Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

В Бундестага той е заместник-председател на парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния.

„Исканията и целите на демонстрантите са ми до голяма степен известни. Както и при други големи протести, в България не може да се говори за хомогенна група демонстранти. Независимо от това искам ясно и категорично да заявя: Аз се солидаризирам с българките и българите, които формулират проевропейски цели и защитават основните европейски ценности - демокрацията, върховенството на закона и независимото правосъдие. И се борят срещу корупцията“, заяви Мюлер.

На въпрос на „Дойче веле“ относно исканите оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, германският депутат заяви, че не е редно да дава препоръки по тези въпроси. „Вътрешнополитическите процеси в България са вътрешна работа на страната“, заяви Мюлер. В същото време той подчерта, че с голямо внимание наблюдава политическите процеси в България.

„Парламентарната фракция на ГСДП в Бундестага настоява във всички държави от ЕС да бъде гарантирано спазването на принципите на правовата държава. Тук още веднъж ще припомня, че ние като парламентарна фракция на ГСДП в Бундестага подкрепяме проевропейските демонстранти и техните искания, но не излизаме с позиция по конкретни вътрешнополитически или партийно политически въпроси“, добави Мюлер. /БГНЕС