Германски епископ подава оставка заради скандала със сексуални злоупотреби

Един от водещите католически епископи в Германия, кардинал Райнхард Маркс, че е подал пред папа Франциск оставката си заради "институционалния и системен провал" на църквата в справянето със скандалите със сексуално насилие над деца.

"За мен е важно да споделя отговорността за провала във връзка със сексуалното насилие от църковните служители през последните десетилетия", пише Маркс в писмо до папата от 21 май и публикувано днес от неговата епархия в Мюнхен.

БГНЕС припомня, че независимо разследване, поръчано от Римокатолическата църква, разкри стотици случаи на сексуално насилие, за които се твърди, че са извършени от духовенство и миряни от най-голямата епархия в Германия. В дългоочаквания доклад от 800 страници за Кьолнската епархия са разкрити 202-ма предполагаеми извършители на сексуално насилие и 314 жертви между 1975 и 2018 г.

Повече от половината от жертвите са деца на възраст под 14 години. Разследването обаче оневини архиепископа на Кьолн Райнер Мария Воелке, консерватор, който дълго време се противопоставяше на реформата, по обвинения за нарушаване на задълженията заради злоупотребите. След публикувания доклад Воелке заяви, че временно отстранява двама служители на Кьолнската църква, епископа Доминик Швадерлап и шефа на епархийския съд Гюнтер Асенмахер, цитирайки "прикриване" на случаи на злоупотреба.

Разследване, поръчано от Германската епископска конференция и публикувано през 2018 г., показва, че 1 670 духовници са извършили някакъв вид сексуални нападения срещу 3 677 непълнолетни, предимно момчета, между 1946 и 2014 г. Авторите му обаче твърдят, че действителният брой на жертвите е почти сигурно много по-голям. Разкритията, които отразяват педофилски скандали в различни страни, включително Австралия, Чили, Франция, Ирландия и САЩ, накараха кардинал Райнхард Маркс, виден реформатор, да се извини от името на Германската католическа църква. Понастоящем църквата плаща на жертвите средно 5 000 евро "като признание за страданията им", както и за покриване на техните такси за терапия. Жертвите наричат сумата крайно недостатъчна. Междувременно всяка епархия в Германия разпореди отделно местно разследване за злоупотреби сред нейните редици. /БГНЕС, АФП

Берлин / Германия