Германски медии: Борисов няма да си тръгне лесно

Бойко Борисов е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт и шуробаджанащина, пише "Дер Шпигел".

Протестиращите в София отново блокираха важни кръстовища, съобщава "Ди Цайт". Те настояват за оставка на правителството, на главния прокурор и за нови избори. Този път за блокадата помагат пейки и контейнери за боклук. "Дори да разчистят временните лагери, ще ги изградим отново", декларират протестиращите.

Протестът срещу тиквите

"Безредици на улицата на тиквите" - така германското списание "Дер Шпигел" озаглавява материала си, посветен на антиправителствените протести в България. От един месец няколко хиляди протестират ежедневно, а през септември - след края на лятната ваканция, се очаква да станат и повече, пишат в "Дер Шпигел" и посочват, че 60 процента от българите подкрепят протестите. Около Орлов мост вече се говори за "Улица на тиквите". "Тиквата" е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието. Той е враг номер едно и основна цел на протестите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт, шуробаджанащина и унищожаване на околната среда, четем още в германското списание.

Рокадите в кабинета няма да помогнат на Борисов, но той няма да си тръгне и лесно. Борисов има съюзници, смята "Дер Шпигел". Неговата партия ГЕРБ е уважаван член на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. Член на ЕНП е и Християндемократическият съюз на Ангела Меркел. "Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран тип?", гласи плакат на немски език, издигнат по време на протестите.

При управлението на Борисов държавният апарат, правосъдието и управлявана от олигарси икономика се сраснаха в симбиоза, пишат още от германската медия. Правната система е независима само формално, а за разделение на властите изобщо не може да се говори. Олигарси управляват медии и са награждавани с държавни поръчки за своята лоялност.

Борисов няма да си отиде лесно

Борисов избягва провокациите, що се отнася до външната политика. Той представя себе си и ГЕРБ като проевропейска сила и е лоялен към европейската политика. Освен това българският премиер има славата на шегобиец и чаровник. Когато канцлерката Меркел пристигне в София, я посреща с букет в цветовете на българския трибагреник. Когато германският ХДС празнува рожден ден, Борисов отправя поздрави в Туитър, започвайки видеото на немски език със силен славянски акцент.

Ще успеят ли протестите, пита в обобщение "Дер Шпигел". Политологът Даниел Стефанов е скептичен: "Има голяма енергия, голям копнеж за промяна", но липсва политическо ръководство, което да постави ясни искания. Българите не искат Борисов повече, казва Стефанов, но не вярват и на никоя друга политическа сила, че може да реформира системата наистина. Германското издание отбелязва и, че колкото и да е парадоксално, в допитванията ГЕРБ все още е водеща политическа сила. /Дойче веле