Германски министър: Единството на ЕС за руските санкции се разпада

Днес германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази опасения, че единството на Европейския съюз "започва да се разпада" преди срещата на върха утре, на която ще бъде обсъдено петролното ембарго срещу Русия и плановете за намаляване на зависимостта от руските енергоизточници.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в понеделник и вторник, за да обсъдят нов пакет от санкции срещу Русия, който може да включва и петролно ембарго, както и програма, целяща да ускори прекратяването на зависимостта от изкопаеми горива, включително руски газ.

"След нападението на Русия над Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа е единна. С оглед на срещата на върха утре, нека се надяваме, че тя ще продължи по този начин. Но единството вече започва да се разпада", заяви Хабек на пресконференция.

В петък европейските страни се опитаха да постигнат споразумение за налагане на ембарго върху морските доставки на руски петрол, но разрешиха доставките по тръбопроводи - компромис, който да спечели време на Унгария и да деблокира новите санкции срещу Москва.

Хабек призова Германия да говори с един глас на срещата на върха, вместо да се въздържа от гласуване поради различия в мненията в управляващата коалиция на страната. Той призова за подобно единство и другите държави от ЕС.

"Европа все още е огромно икономическо пространство с невероятна икономическа мощ. И когато е единна, тя може да използва тази сила", заяви Хабек при откриването на германското търговско изложение Hannover Messe./БГНЕС, Ройтерс