Германски топ разузнавач: Мосад свали Щрахе

Бивш заместник-ръководител на германското разузнаване БНД Рудолф Адам смята, че зад атаката срещу бившия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе стои чуждо разузнаване с големи възможности. Тази теза е изложена в авторитетното германско списание „Цицеро“.

Скандалът избухна в края на миналата седмица, след като станаха ясни записи от срещи на австрийския вицеканцлер с дама, която се представя за роднина на руски олигарх на остров Ибиса. По време на разговора Щрахе предлага договори в замяна на финансова подкрепа. Вицеканцлерът подаде оставка, неговите съратници от Партията на свободата напуснаха правителството на канцлера Себастиан Курц. В страната бе назначен преходен кабинет, който ще управлява до провеждането на предсрочни избори по-късно тази година.

Според Рудолф Адам мястото, където е направен записа и самият запис показват, че всичко е било предварително подготвено. За Рудолф Адам е интересен въпросът кой може да стои зад подобна операция. Той отхвърля съмненията, че зад нея могат да стоят разузнавателните служби на САЩ и Русия.

Първите са заети твърде много с Иран, Китай и Северна Корея. Още повече, че сегашната администрация на президент Доналд Тръмп не е настроена отрицателно срещу крайнодесния политик. Руснаците също трябва да се изключат от групата на заподозрените, защото Щрахе е по-скоро проруски ориентиран в много от своите позиции и „отстрелването“ му не е печелившо за Москва. Той играе ролята на полезния идиот, констатира Рудолф Адам.

Изключено е също така това да бъдат Китай или някой от влиятелните арабски играчи, най-малкото защото никой от тях няма толкова силен интерес от австрийската вътрешна политика.

Тогава, според Адам, остава само една държава, която би имала интерес от злепоставянето на крайнодесния политик. Същата тази държава разполага с техническия и човешкия потенциал да проведе подобен вид операция. Става дума за Израел.

Мотивът е страхът в Израел и сред еврейската общност в Европа от нарастващия антисемитизъм, омаловажаването и дори отричането на Холокоста сред крайнодесните партии. Техният възход в ЕС през последните години и възможността да получат сериозно присъствие в Европейския парламент след тези избори не се харесват в Израел. Още повече, че това става на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и Иран от една страни и между САЩ и ЕС по отношение на иранската ядрена програма. Усилването на критичните гласове срещу Израел в ЕС и неговите институции се разглежда като проблем от еврейската държава.

По тази причина бившият вицепрезидент на германското разузнаване БНД Рудолф Адам допуска една еврейска връзка при скандалния случай с Хайнц-Кристиан Щрахе. /БГНЕС