Германски вицеканцлер се обяви срещу „Северен поток 2”

Германският вицеканцлер Роберт Хабек, който е и министър по икономическите въпроси и опазването на климата, твърди, че пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" ще увеличи зависимостта на страната му от руския газ, което принуждава властите да диверсифицират маршрутите за доставка на газ. Той изрази това мнение в интервю, публикувано в събота от медийната група Funke.

„От геополитическа гледна точка „Северен поток 2“ засилва не само зависимостта от руския газ, но и фокуса върху един маршрут за доставка, който е изключително уязвим“, смята Хабек. „Северен поток 2“ повдига необходимостта от диверсификация на нашите източници за доставка на газ. Събитията от последните седмици и конфликтът в Източна Украйна засилиха нашата загриженост, че доставките на руски газ са в противоречие с германските интереси“, каза той. "Трябва да се подготвим по-добре за следващата зима", каза вицеканцлерът.

„Геополитическата ситуация също ни принуждава да създаваме други възможности за внос на и диверсификация на маршрутите за доставка, което включва развитие на инфраструктурата“, каза той. Според Хабек този въпрос е от областта на политиката за сигурност. "Трябва да действаме тук и да осигурим по-добра защита. Ако не направим това, ще се превърнем в играчка", смята той.

Хабек отбеляза, че пазарът на газ в Германия в момента не е регулиран по никакъв начин. "Досега не сме имали възможност за държавна намеса. Това състояние на нещата не трябва да продължава", каза той. /БГНЕС