Германският канцлер на преговори в Южна Корея

Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Южна Корея за разговори с президента Юн Сук Йол след участието си в срещата на върха на Г-7 в Хирошима.

Шолц, първият германски канцлер, който посещава Сеул за двустранна среща от 30 години насам, посети демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея, преди срещата си на върха с Юн.

Двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция, преди Шолц да отлети късно вечерта, съобщи АФП.

Дневният ред на срещата на високо равнище включва широк спектър въпроси от изменението на климата до политиката за сигурност в Индийско-Тихоокеанския регион, като се очаква двамата лидери да обсъдят и войната в Украйна, информираха германски официални лица на брифинг миналата седмица.

Южна Корея, деветият по големина износител на оръжие в света, е изпратила хуманитарна помощ на Украйна, а също така е продала танкове и гаубици на Полша.

Въпреки това тя има дългогодишна политика да не предоставя оръжия на активни конфликтни зони.

Официален представител на германското правителство заяви пред репортери, че двамата лидери ще обсъдят плановете на Сеул за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна.

"Неотдавна чухме от президента Юн, че има известни съображения или известно смекчаване в тази посока", каза служителят.

"Не очаквам да го притискаме в тази посока, но, разбира се, ще изслушаме внимателно какво ще каже по този въпрос."

Юн проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски в рамките на срещата на върха на Г-7 в Хирошима в неделя.

Президентската канцелария на Южна Корея заяви, че посещението на Шолц ще бъде "възможност за засилване на сътрудничеството в областта на икономическата сигурност с Германия - дългогодишен съюзник, споделящ универсални ценности, и за задълбочаване на солидарността и координацията в отговор на регионални и международни проблеми".

Шолц похвали Сеул за предоставянето на хуманитарна помощ на Украйна и за участието в санкциите срещу Русия. В писмено интервю за южнокорейската информационна агенция Йонхап той заяви също, че всяка страна сама определя как ще помогне на Украйна.

В същото интервю Шолц осъди и оръжейните опити на Северна Корея, но заяви, че е важно да се остави възможност за диалог.

Олаф Шолц призова Северна Корея да спре изпитанията на балистични ракети, след като посети укрепената граница между Северна и Южна Корея.

Той нарече ракетните изпитания признак за "все още опасна ситуация" на Корейския полуостров.

"Това е заплаха за мира и сигурността в този регион", каза той във военна база след посещение на демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи.

Историята на Германия като разделена нация е преодоляна, но разделението продължава да съществува на Корейския полуостров, каза той.

По-късно Юн и Шолц се срещнаха в Сеул, където южнокорейският лидер заяви, че зачитането на свободата като универсална ценност е "жизненоважно" в лицето на авторитаризма, който предизвиква демокрацията, нестабилните глобални вериги за доставки и войната. /БГНЕС