Бербок: Напрежението между Сърбия и Косово заплашва Берлинския процес

Германският външен министър Аналена Бербок изрази съжаление в петък от Тирана, че напрежението между Сърбия и Косово "застрашава Берлинския процес", който от почти 10 години се опитва да сближи балканските страни.


"Напрежението от последните дни между Сърбия и Косово застрашава Берлинския процес", каза Бербок при откриването на среща на външните министри от страните от Западните Балкани с техните колеги от страните от Западните Балкани. Европейският съюз участва в процеса.

Тази инициатива, стартирана през 2014 г. от бившия германски канцлер Ангела Меркел, има за цел да насърчи политическия диалог, сътрудничеството и помирението между шестте страни от Западните Балкани. В допълнение към страните от региона участват девет държави-членки на Европейския съюз (Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Словения и Полша), както и Обединеното кралство.

Напрежението между Косово и Сърбия е изключително високо след смъртта на 24 септември на косовски полицай, убит при засада. Съобщава се, че е бил застрелян от военизиран отряд командоси, съставен от косовски сърби.След това косовската полиция започна операция срещу тази група, която се беше укрила в манастир на Сръбската православна църква. Трима от нейните членове, всички косовски сърби, бяха убити, трима арестувани, а останалите избягаха. Тези 24 часа породиха най-високото напрежение от години между Сърбия и Косово.


„Трябва да изгасим тлеещите пожари, а има много източници на конфликт, независимо дали са малки или големи, в региона“, каза г-жа Бербок, като прикани Сърбия да „подкрепи разследването на нападението“ от 24 септември.

В петък в Тирана сръбският министър на външните работи не позира с колегите си за традиционната снимка.

Албания, Босна, Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия са кандидати за членство в Европейския съюз. /БГНЕС