Германският военен министър Борис Писториус обеща подкрепата за Украйна да не спира

Германският министър на отбраната Борис Писториус пристигна в Киев на необявено посещение, за да потвърди отново подкрепата на Берлин за Украйна в нейната борба срещу руските войски.


Берлин, вторият по големина доставчик на военна помощ за Киев след Съединените щати, се опитва да предложи гаранции за помощта за Украйна, след като изместването на фокуса към войната в Близкия изток предизвика опасения относно намаляваща подкрепа за Киев.

Това е второто посещение на Писториус в Киев, откакто той стана министър на отбраната в началото на тази година, и идва ден след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също направи визита в Украйна, за да подчертае постоянната подкрепа на Вашингтон.

„Тук съм отново, първо, за да обещая по-нататъшна подкрепа, но също така и за да изразя нашата солидарност и дълбока връзка, както и нашето възхищение от смелата, смела и скъпоструваща битка, която се води тук“, каза Писториус, полагайки цветя на площад Майдан в центъра на Киев.

Писториус пристигна с влак и ще разговаря с украинския си колега, както и с президента Володимир Зеленски.

Посещението идва след увеличаване на руските въздушни атаки срещу Украйна и докато Киев се подготвя за очаквано увеличаване на ударите по енергийните съоръжения на страната през следващите зимни месеци.

Освен церемонията по полагане на венци на киевския площад Майдан, където хиляди се присъединиха към продължителните продемократични протести преди десетилетие, Писториус ще инспектира център за военно обучение.

След известно първоначално колебание, Германия драстично засили подкрепата си за Украйна след нахлуването на Русия и достави огромен набор от въоръжения на Киев, вариращи от основни бойни танкове до системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси.

Конфликтът също така подтикна правителството в Берлин да започне мащабна реформа на армията на страната, като канцлерът Олаф Шолц обяви за целта фонд от 100 милиарда евро за укрепване на въоръжените сили. Шолц обеща миналия месец Германия да запази помощта си за Киев, и отбеляза: „Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“. /БГНЕС