Германските депутати отхвърлиха изпращането на ракетите Taurus на Украйна

Германските депутати гласуваха в сряда против предложението на опозиционните християндемократи за доставка на крилати ракети с голям обсег Taurus на Украйна, съобщи „Политико“.


Говорейки пред обществената телевизия ARD преди гласуването, председателят на комисията по отбрана Мари-Агнес Щрак-Цимерман разкритикува християндемократите за използването на това, което тя нарече „партизанска тактика“ за обвързване на необвързващото предложение на Taurus с дебат за състоянието на Бундесвера и, на практика, за създаване на вот против.

Независимо от гласуването тази вечер, окончателното решение относно доставките на Taurus за Украйна ще бъде взето от германския канцлер Олаф Шолц, който е председател на Федералния съвет за сигурност на Германия. Канцлерът се отказа в миналото, когато беше притиснат от законодатели с подобни предложения за доставки на Taurus за Украйна. Това е така, въпреки че Франция, Обединеното кралство и САЩ изпратиха множество доставки на подобни боеприпаси с по-голям обсег на украинските сили.

По-рано във вторник френският президент Еманюел Макрон обяви пакет от помощ за Украйна, който включва допълнителни 40 крилати ракети SCALP-EG, които са подобни на Taurus.