Германските индустриални поръчки спадат през юли

Официалните данни показват, че фабричните поръчки в Германия са намалели повече от очакваното през юли, което е поредният проблем за най-голямата европейска икономика, която се бори със забавянето на промишлеността.


Новите поръчки, които се наблюдават отблизо като знак за бъдещата икономическа активност, са намалели с 11,7% в сравнение с предходния месец, съобщи федералната статистическа агенция Destatis.

Според Destatis този рязък спад се дължи главно на сравнението с юни, когато показателят е скочил с изненадващите 7,6 % благодарение на няколко големи поръчки, включително една в аерокосмическия сектор.

Анализаторите, анкетирани от фирмата за финансови данни FactSet, очакваха по-малък спад от 3,5% през юли.

Очакаваше се промишлените поръчки да нараснат с 0,3% през юли, отбеляза Destatis.

Месечните данни "са колебливи поради големите поръчки", се казва в изявление на Министерството на икономиката.

"Въпреки това, с оглед на мрачния бизнес климат и слабата световна икономика", няма индикации за "устойчиво съживяване на промишлената активност", добави ведомството.

Чуждестранните поръчки намаляха с 12,9% през юли, а вътрешното търсене - с 9,7%.

Германската икономика се бори да се възстанови от зимната рецесия, а поредицата от слаби икономически данни напоследък засили опасенията, че европейската експортна сила може да се сблъска с продължителен период на слаб растеж.

През последните месеци особено важната германска преработвателна промишленост беше силно засегната от високата инфлация, повишените разходи за енергия и по-слабото търсене от страна на ключовия пазар Китай.

През второто тримесечие на 2023 г. икономиката на страната отбеляза стагнация след две предходни тримесечия на свиване.

По данни на Международния валутен фонд Германия е единствената голяма развита икономика, която се очаква да се свие през 2023 г. /БГНЕС