Германските консерватори с нов лидер

Фридрих Мерц беше избран за нов председател на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) с 95% от гласовете, подадени за него на онлайн конгреса. Гласуването беше излъчено на живо от телевизионния канал Phoenix.

Мерц стана третият председател на ХДС, откакто Ангела Меркел се оттегли.

В предизборната си реч Мерц атакува по суров начин германския канцлер социалдемократ Олаф Шолц. Той го обвини във виртуално бездействие на фона на кризата със сигурността в Европа. Според Мерц канцлерът все още не е направил посещение нито в Москва, нито във Вашингтон, докато някой от предшествениците му, започвайки от средата на 70-те години на миналия век, са участвали активно в международния живот, предлагали са инициативи и са общували с международни партньори.

Фридрих Мерц и Армин Лашет

Мерц стана третият председател на ХДС, откакто Ангела Меркел се оттегли като лидер на партията през 2018 г. след 18 години на поста. Той два пъти се опита да стане председател на ХДС, но загуби от Анегрет Крамп-Каренбауер през декември 2018 г. и Армин Лашет през януари миналата година. През декември кандидатурата му за председател на партията беше одобрена след резултатите от първото в историята на ХДС допитване до членовете. Той наследи Лашет, под чието ръководство германските консерватори загубиха през 2021 година парламентарните избори, което се случи за пръв път от 16 години. /БГНЕС