Германският бизнес иска дата за преговори с ЕС на Скопие и Тирана

След политиците и германските бизнесмени излязоха в подкрепа на процеса на разширяване на ЕС и призовават за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания, съобщи "Дойче веле".

Германският бизнес сектор се опасява, че забавянето на ново решение ще наруши проевропейския курс на страните от Западните Балкани. Ръководителят на Източния комитет на германската икономика Михаел Хармс в интервю за Ройтерс предупреди за тежки последици, ако решението се отложи отново. "Колкото по-дълго се забави, толкова по-уязвими ще бъдат гражданите на ЕС", каза Хармс. Министрите на ЕС не успяха за трети път поред да постигнат споразумение за започване на преговори за присъединяване със Скопие и Тирана във вторник. Решението за Македония го блокира Франция, която изисква реформа в процеса на преговори и е недоволна от реформите на страната досега. "Страхуваме се и от популистки и други движения в тези страни", добави Хармс. Ако ЕС не успее да изпълни обещанието за перспективите на тези страни, на правителствата в Западните Балкани ще бъде все по-трудно да задържат населението на ясен проевропейски курс. Окончателното решение за преговори с двете страни ще бъде взето на среща на върха на лидерите на ЕС, започваща в петък.

Германският канцлер Ангела Меркел, която подобно на мнозинството от членовете на ЕС подкрепя началото на преговорите, ще обсъди въпроса с френския президент Еманюел Макрон в Тулуза днес по време на междуправителствена конференция. Хармс посочва, че случаят е само началото на преговорите, а членството ще настъпи едва след като двете страни изпълнят всички критерии. „Икономически тези страни са много интересни за нас“, казва той. Германските фирми вече са инвестирали сериозно в Македония и страната се развива политически и икономически, коментира авторът на публикацията. "Това трябва да бъде наградено политически“, каза Хармс. /БГНЕС