Героизъм и шок в трагичен пожар в румънска болница 

Лекар, получил тежки изгаряния в пожара в румънска болница, при който загинаха 10 души, беше приветстван като герой, разказва АФП. Той е получи тежките наранявания, като се е опитал да помогне на пациенти с Covid-19.

След като е получил изгаряния от втора и трета степен на 40% от тялото си, лекарят Каталин Денчиу беше прехвърлен във военната болница „Куин Астрид“ в Белгия за специализирано лечение.

"Изразявам уважението си към героичния лекар, който показа особена смелост и дух на саможертва, опитвайки се да спаси пациентите", каза премиерът Людовик Орбан пред местните медии, в знак на похвала, изразена от лекарските синдикати и местните медии. 10 души, страдащи от Covid-19, са загинали при пожара късно в събота в реанимация на болница в североизточния град Пиатра Нямц. Седемте мъже и трите жени са на възраст от 67 до 86 години, съобщиха от болницата. Шестима други са тежко ранени.

Главната прокуратура започна разследване на трагедията, а здравното министерство предположи, че пожарът е могъл да бъде причинен от електрическо късо съединение.

Местните медии разкриха сериозни проблеми в управлението на болницата. През изминалата година съоръжението е имало осем директори, единият от които е работил само три дни през май.

Политическата класа на Румъния реагира с изявления на шок и съчувствие към жертвите. Президентът Клаус Йоханис заяви, че е "дълбоко натъжен" от трагедията, която според него е "докоснала цялата страна".

„Аз съм на страната на всички, засегнати от тази ужасна катастрофа“, каза Йоханис. Инцидентът накара лявоцентристките социалдемократи и либералните партии да преустановят кампанията си за парламентарни избори в началото на следващия месец. Трагедията удари страната в момент, когато Румъния се бори да се справи с въздействието на втората вълна от пандемията от коронавирус. Според Digi24 TV болницата търси временно съхранение на телата на жертвите, тъй като болничната морга вече е пълна отпреди пожара.

Пощадена до голяма степен от най-лошите последици по време на първата вълна от пандемията, Румъния е свидетел на нарастващ брой инфекции и хоспитализации през последните месеци. В събота тя съобщи за 129 смъртни случая от новия вирус, което доведе до общо 8 813 жертви. Страната с 19-милионно население е една от най-бедните в Европейския съюз и нейната рушаща се и с недостиг на здравни специалисти здравна система е недостатъчно оборудвана, за да се справи със скока в болничния прием. /БГНЕС