Гешев: Аз не следя творческата дейност на Бобоков

"Аз не съм видял какво е извадил обвиняемият Бобоков, тъй като не следя творческата дейност на подсъдими лица. Обвиняемите могат да си излагат различни версии, това което ще кажа е дали ще бъдат повдигнати обвинения или не по конкретни досъдебни производства, решават конкретни наблюдаващи прокурори. Това съм го повторил безброй пъти. Също както по конкретно дело съдията решава изхода му, на базата на закона и на база доказателствата". Това обяви главният прокурор Иван Гешев при посещението си в Гоце Делчев, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Гешев съобщи, че наблюдаващият прокурор ще реши дали ще има нови обвинения по делото Бобокови. „По това дело прокуратурата уведоми всички български граждани е от едно друго дело за организирана престъпна група за търговия с влияние". По това дело към момента няма повдигнати обвинения, дали ще има такива е преценка на конкретни наблюдаващи прокурори. Да израза мнение по този въпрос означава да наруша закона. Както господин Лозан Панов би нарушил закона ако каже, че определено лице трябва да бъде осъдено или оправдано“.

Що се отнася до изявлението на Бобоков, че обвиненията от страна на прокуратурата са скалъпени, Гешев заяви, че „ако отидете, в който и да е български затвор, всички ще кажат, че са невинни“. В затворите има основно социално слаби лица, това е проблем на българската съдебна власт. Не влизат в затворите хората, които разполагат с пари и влияние, говоря принципно. Разликата е още една, че тези хора, за разлика от тези в затвора, които са основно социално слаби и роми, не разполагат с техния финансов ресурс да плащат на медии, политици, политически сили и скъпо платени адвокати.

Гешев бе категоричен, че трябва да се установи дали всички въпросни съобщения са предмет на престъпление.

"По същество обвиняемият е признал едно нещо: че съществува задкулисие и той участва в него, че има някаква паралелна държава, което всъщност прокуратурата иска да прекрати", поясни главният прокурор.

"Който трупа знания, трупа и печал". Откакто съм главен прокурор, съм натрупал много знания и много печал. Трябва да разберем, че докато не се прекъсне връзката между олигарси, подсъдими, медии и политически партии, ние няма да живеем добре. Те крадат вашите пари най-вероятно. Трябва да прекратим и това хора със стотици милиони да си купуват медии, политици, партии и какво ли още не", коментира още Гешев.

16 задържани при спецакция в Гоцеделчевско

16 са задържаните при специализирана полицейска операция в Гоце Делчев и три села от общината. „Основното, с което се занимават тези лица, е наркоразпространение. Не винаги присъствието на полиция в едно населено място е гарант, че няма да има извършване на престъпления. Затова за нас е много важна превенцията, която се извършва, да има много добра комуникация между жителите на това населено място, кмета, полицията и прокуратурата“, коментира пред журналисти Ивайло Иванов.

"Нашата стратегия е следната: аз съм съгласен, че трябва да има повече полицаи, колкото е възможно, но винаги многократно съм твърдял, че невинаги полицейското присъствие в едно населено место е гарант, че няма да има извършване на престъпление затова за нас е много важна превенцията, която се извършва, да има много добра комуникация между жителите на това населено место, кмета като техен представител и човек, който те са избрали да представлява интересите им пред държавата и вече представителите на местното районно управление и прокуратурата. Не може да ме убеди някой, че в едно населено место, за едно село, ако не говорим за голям град, не знаят самите жители кой с какво се занимава, няма как да стане това. Не може да ме убеди някой, че кмета не знае, но да очакваме някой друг да свърши тази работа, това ни е работата на нас, но когато има добра комуникация – работата на полицаите и прокурорите е следната: да изградят доверие в населението, за да може това население да вярва, че когато подадат сигнал те ще си свършат работата, а нашата работа, моята, на директора на ОДМВР, началникът на районното да следим нашите подчинени да си вършат работата, когато получат сигнал да го отработят, за съжаление не винаги не с еполуават нещата, когаот не се получат на местно ниво се намесваме ние и мисля, че нещата се случват, знаете амбициозната ни задача, мисля, че добре вървим като резултатност и се надяваме в края на годината поне статистически, нещата са добре на този етап, но за мен е най-важното като отидем някъде да не мис е оплакват от служителите а да ми кажат да, ние им повярвахме, попадохме сигнал, те си свършиха работата, тези, които имат склонност да извърват престъпление да се замислят, преди дали не могат да си изкарват парите по някакъв честен начин", допълни Иванов.

От своя страна главният прокурор Иван Гешев коментира, че целта на тези съвместни действия на прокуратурата и МВР е една – към края на годината резултатите от битовата престъпност да са много по-добри. Да има чувствително намаление на битовата и конвенционалната престъпност в цялата страна.

„Това са едни рутинни действия, които продължават всяка седмица и ще бъдем упорити, докато не постигнем някакъв резултат.

Говорихме и с кмета на Гоце Делчев, ние не можем да решим проблемите с образованието, с работата, въпреки че виждам, че градът е жив и красив, за което поздравления.

Но можем да направим две неща – да поставим като приоритет битовата и конвенционалната престъпност и да продължаваме да работим в тази посока, за да могат нивата на тази престъпност да са различни, и то не само тази година. Това, че посещаваме градове, където се извършват престъпни действия, е да им дадем знак, че не е здравословно да продължават да осъществяват тази дейност. В едни други години това се наричаше превенция и профилактика. Някои от тях ще се замислят, по-важно е за мен, да се намалят престъпленията“, категоричен беше главният прокурор Иван Гешев.

Гешев коментира и случая с привлечения към наказателна отговорност български гражданин, участвал в терористични групировки в Сирия:

"Това, което съм запознат е, не е много. На първо място ще кажа, че този случай е чувствителен, защото е свързан с националната сигурност, така че това,което може да се каже, ще се каже с прессъобщение на Специализираната прокуратура, ако вече не е, не е пуснато до вас, медиите. Накратко става въпрос за един млад човек, който е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия, участвал е във военни действия на страната на две ерористични джихадийски групировки на територията на Сирия. Няма данни за извършени престъпления на територията на страната, няма данни з някаква заплаха конкретна, но това е въпрос и е деяние, което осъществява състав на престъпление по българския Наказателен кодекс, това, което описах. Отделно това, което правим е ангажимент към нашите европейски партьори,което сме поели от години". /БГНЕС