Гешев към ДПС: Без експертен диалог няма как да се постигне правна реформа

“Без експертен диалог няма как да се постигне правна реформа, и да се постигне това, което гражданите очакват - справедливост". Това заяви главният прокурор прокурор Иван Гешев на срещата си ПГ на ДПС, която се провежда в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Гешев подчерта, че не си е позволявал да се меси в работата на другите власти. “Разбирането ми е, че без диалог между властите няма как да се получи“, каза още той.

“За съдебната система и за реформи много политици говорят, но малко се действа”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ посочи, че властите трябва да са в услуга на хората и бизнеса, но това може да се случи, само когато се спазват правата и свободите, и заедно с това да се прилага закона. “Тези неща вървят заедно, едното не може без другото”, категоричен е той.

Хамид Хамид, зам.-председател на ДПС, напомни, че са влезли в сила промени, които са ликвидирали специализираното правосъдие в България. Той попита главния прокурор дали има последствия от това действие върху хората, върху магистратите, и върху нивата на престъпността.

След 10 ноември се очаква предварителният анализ по темата, отвърна Гешев. “Резултатите вече се проявяват и те ще бъдат доста трагични за българските граждани. Този експеримент беше лустрация на прокурори и магистрати”, категоричен бе Геше. И предупреди, че много трудно ще бъде възстановена борбата с престъпността. “Перспективите за бъдещето са мрачни. Специализацията е модел, който европейските партньори развиват, а ние го унищожихме”, каза още Гешев. “Загрижен съм от това, което предстои, и смятам, че един проблем се решава, когато му е времето. На път сме да превърнем този проблем в необратим”, категоричен е Гешев.

Главният обвинител посочи, че политическите решения трябва да почиват на експертни обсъждания, но няма да позволи политическа намеса в независимата съдебна власт. Той добави, че близо 70% от специалните разузнавателни средствата са били разпръснати, не защото не са давали резултат, а защото са щели да бъдат незаконни след разпускането на специализирания наказателен съд.

Хамид Хамид се обърна и към Борислав Сарафов, директор на НСлС, и попита по какъв начин могат да бъдат по-ефективни следователите в следствията. “Специализация е необходима във всяка една човешка дейност. Тя е необходима и полезна.”, подчерта Сарафов. Според него правната реформа трябва да бъде реформа на модели. “Искаме да разследваме нови престъпления, а липсват състави по отношение на това”, каза директорът на НСлС и добави, че не разполагат с модерни инструменти за борба с престъпността и корупцията, но капацитетът на следствието може да бъде увеличен и би подкрепил предложението да се увеличи съставът на следователите.

Карадайъ попита Гешев как гледа на отнемането на правомощията на главния прокурор и оставянето му само с административни функции. Без нормален разговор няма как да се постигне прогрес, отговори главният прокурор. “Моето становище е, че въпросът с правомощията на главния прокурор трябва да бъде решен. Препоръките на европейските партньори са ясни”, каза още Гешев. И отбеляза, че "този проблем трябва да се реши, но това би отнело политическата платформа на определени хора".

Лидерът на ДПС закри срещата с думите, че гражданите имат нужда от сигурност и стабилно законодателство, защото "от политически популизми цялата държава страда и ни е нужна политическа стабилност"./ БГНЕС