Гешев: Кметът и зам.-кметът на Божурище ще бъдат задържани за 24 часа

В повечето малки градове всички се познават и има оплетен кръг от зависимости. Принципната ситуация в страната е, че се краде много и нагло, и затова се намираме на това положение. Това заяви на пресконференция в Божурище зам.-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Кметът на Божурище е продал четири общински имота на цени, които са под пазарните, стана ясно от думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

От сутринта Специализираната прокуратура и служители от КПКОНПИ и СДВР извършват действия по разследване на длъжностно престъпление от страна на кмета Георги Димов. Сградата на кметството се обискира, като до този момент са иззети компютри, документи и телефони. Събраните доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, кметът е нарушил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, с което е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери.

„Става въпрос за четири поземлени имота, които са частна общинска собственост. В предишен момент са били държавна собственост, но държавата ги е предоставила безвъзмездно на община Божурище. Логичното е да бъдат използвани в интерес на гражданите. В резултат на манипулирани търгове те са продадени на цена около 150-160 хил. лв.“, подчерта прокурор Гешев и допълни, че според експерти реалната им цена е около 8 млн. лв. Купувачите са четири – три търговски дружества и едно частно лице. Интересното е, че един от имотите е на висш магистрат - следовател на НСлС, който също ще бъде проверяван.

„Краде се много и се краде нагло, за това сме в това положение“, категоричен е Гешев.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица, но на по-късен етап може да бъдат задържани кметът Георги Димов, заместник-кметът на общината, както и още едно длъжностно лице. Иван Гешев съобщи още, че сигналът до службите е изпратен преди няколко месеца от председателя на местния общински съвет.

Заместник-главният прокурор благодари за съдействието на Антикорупционната комисия. „Слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременен“, смята той. /БГНЕС