Гешев: МВР изпълнява поръчки; Йорданова: Очаквам ВСС да си изпълни задължението

МВР изпълнява поръчки, каза главният прокурор Иван Гешев навлизане в сградата на ВСС, предаде репортер на БГНЕС.

Гешев добави, че съдебната реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор. Ние щем продължим да работим за интересите на гражданите, независимо от всичко, коментира Гешев.

Той коментира тежката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени. Това е последицата от т.нар. съдебна реформа, каза той.

Гешев добави, преди две години прокуратурата е внесла експертни предложения да се отнемат в полза на държавата автомобили на лица, които са употребили алкохол и наркотици, както да се увеличи наказанието и да се квалифицира като "умишлено убийство", когато е причинено след употреба на алкохол.

"И съдебна реформа е министърът на правосъдието на това основание да ми иска отстраняване. Съдебна реформа е и да се закрие съда и прокуратурата антимафия в интерес на олигархията и мафията. Съдебна реформа е и по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, лица, обвинени за тероризъм, шпионаж и най-тежките престъпления в страната. Две години докладите на прокуратурата, на Върховния касационен съд, Върховния административен съд за резултатите да отлежават в НС", каза Гешев.

"Съдебната реформа цели само едно - да се овладее прокуратурата и да се отстрани главният прокурор и да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки, както изпълняват поръчки някои структури от изпълнителната власт.

Всичко това, което казах, ще тежи на съвестта на тези политици, които го правят, ако имат съвест", допълни Гешев.

От своя страна Надежда Йорданова, заяви, че очаква членовете на ВСС най-после да изпълнят законовото си задължение.

Всички аргументи са изложени в писмените предложения. Настояването за спазването на конституцията, на законите, не е овладяване на прокуратурата, това е правова държава, отговори тя на главния прокурор Иван Гешев.

Точката е внесена в дневния ред на съвета от министър Йорданова. Процедурата по предложението на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по искането на проф. Стоилов - на 4 май. Съдебният съвет обсъди допустимостта на основанията в предложенията и прие, че двете трябва да се разгледат по същество, съвместно. Основанията, на база които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт.

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“ от Пленума на Висшия съдебен съвет. /БГНЕС