Гешев: Не се притеснявам, не искам да бавя нищо, ще съдействам напълно

Пленумът на ВСС първо реши да включи в дневния си ред разглеждането на двете искания за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, а след това решиха това да бъде първа точка в днешното заседание. И двете предложения бяха направени от министъра на правосъдието Атанас Славов. Първото предложение мина с гласовете на 15 кадровици, 4 гласуваха "против", а второто предложение беше подкрепено от 16 кадровици, докато 3 гласуваха "против", предаде репортер на БГНЕС.


Преди кадровиците да вземат това решение, те проведоха дълъг дебат за това дали е спазен 7-дневният срок за правене на доказателствени искания и запознаването на членовете на ВСС с тях. По време на дебата главният прокурор Иван Гешев категорично заяви:" В момента съм сигурен, че ни гледа цялата юридическа общност или поне голяма част от съдебната власт. Ние на първо място трябва да покажем, че сме юристи и магистрати и да защитаваме правото дори от закона. Призовавам ние да сме юристи на първо място, да не нарушаваме правилата, особено Конституцията. Аз не се притеснявам. Не искам да бавя нищо. Ще съдействам напълно", подчерта той.

Предстои Пленумът на ВСС да изслуша свидетели и да разгледа предоставените доказателства.

БГНЕС припомня, че първото искане за отстраняването на Гешев беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова . А поводът и е за нарушение на служебните му задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му - посещението на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор на 1-ви май. Самият Гешев обаче твърди, че нарушение няма, защото на 1 май, когато се случи взривът, главният прокурор е бил в отпуск и е бил заместван от Борислав Сарафов. Кадровиците приеха предложението за допустимо и допуснаха събиране на доказателства.

Второто искане беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е свързано с изказването на Гешев, в което той нарича българските политици в цялост “боклук”. Предложението беше прието за допустимо по време на заседание на ВСС. Впоследствие пленумът на ВСС обедини двете искания. /БГНЕС