Гешев: Очакваме институциите да не гледат своя частен, корпоративен и политически интерес

Това, което е важно за българската прокуратура, е да се направи възможното и невъзможното да има справедливост за българските граждани. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, след като се срещна с родителите на прегазената Моника на пешеходна пътека в Братаница, предаде репортер на БГНЕС.

Повярвайте ми не искате да знаете какво говорихме. Понеже някои хора се упражняват на тази тема, ще имат тази възможност, когато застанат пред тези хора и видят за какво става въпрос. Трябва да се решат причините, за да няма отново такива случаи. Българската прокуратура ще направи всичко възможно, за да се предотвратят тези убийства, но трябва да има диалог между всички институции в държавата, за да намалим престъпността, която залива цялото гражданско общество. Очакваме подкрепа от всички институции, да не гледат своя частен, корпоративен и политически интерес“, подчерта още Иван Гешев и допълни, че някои политически формации ги е страх от диалог с прокуратурата, защото нямат аргументи.

“Аз като майка не получих от Апелативния съд в Пловдив мотивите за условната присъда на убиеца на дъщеря ми. Вече след започването на протестите получих единствено един лист, без никакви мотиви. Нямах право да разбера защо убиецът на дъщеря ми е получил такава присъда. Това заяви Блага Калоферова, майката на убитото 8-годишно дете в село Братаница.

Майката на Моника обясни, че едва преди четири дни е получила писмото от Апелативния съд в Пловдив. „Благодарение на Иван, организаторът на протестите, аз разбрах какви са мотивите за присъдата, каква е тази държава и кой реши, че нямам право да узная защо убиецът на дъщеря ми е получил тази присъда“, попита Блага Калоферова. Най-много случаи има на пешеходните пътеки, те нали са за нас, за да минаваме, по пътя не можем да минаваме, по тротоарите не можем да минаваме, по спирките ни блъскат, ние да не излизаме изобщо от вкъщи тогава, непрекъснато сме в страх да излезем навън“, коментира още майката на загиналото момиче и обясни, че първоначално Окръжният съд в Пазарджик е постановил 4,8 години присъда на убиеца Владимир Панайотов. „Нито аз, нито прокуратурата тогава обжалвахме присъдата, въпреки че прокуратурата обеща“, обяви още Блага Калоферова.

„Едно малко дете, спазващо закона, беше убито на пешеходна пътека. Един убиец е на свобода, едно семейство е почернено. Днес трябваше да честваме 9-ия рожден ден на Моника, а вместо това сутринта бяхме на гробищата и всеки ден сме там. На нас ни остава да живеем със снимки, с рокли, със сълзи, със спомените за нашето момиче, а един убиец стои на свобода, очакваме това да се промени и поне убиецът да получи ефективна присъда“. Това заяви и Марин Калоферов, бащата на Мони.

Иван Спасов, организаторът на протестите срещу присъдата на полицая Владимир Панайотов, обясни, че е изпратил писмо до всички ръководства в държавата- МВР, президент, областен управител, министър- председател, но единствено от главния прокурор е получил отговор. „Единственият човек, който е съжалил, че не е могъл да присъства на протестите в петък и ни покани на среща днес е Иван Гешев. Исканията ни са за спешни промени в НК и НПК, защото с тези остарели закони за съжаление убийците на пътя се измъкват“, коментира Иван Спасов. Той обясни, че от Апелативния съд в Пловдив са посочили като мотиви добрата характеристика на Владимир Панайотов. „Още на 20-ти октомври присъдата е протестирана от Апелативна прокуратура Пловдив, днес ние с майката внесохме жалба до ВКС, така че много разчитаме държавното обвинение, които за сега са единствените наши адвокати, да направят така че да има справедливост“, посочи още Иван Спасов. /БГНЕС