Гешев оцеля

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против".

„Според мен ВСС трябваше, така както настоявах, да се произнесе по съществото на въпрос. Това е негова воля, негова отговорност и всъщност членовете на ВСС в своето мнозинство мисля, че избягаха от тази отговорност. Така, че в този смисъл, ако използвам това образно сравнение, ВСС каза, че тестът не му е поднесен по начина, по който той е очаквал и не иска да решава теста”, каза правосъдният министър Янаки Стоилов след дискусията.

Главният прокурор Иван Гешев се е извинил на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов. По-рано днес на заседанието на пленума той се обърна към него, заявявайки: „Извинявам ви се и съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното разбиране, че то е един политически акт на изпълнителната власт, чрез служебен министър на вътрешните работи и министър на правосъдието, който политически акт за съжаление освен, че няма никакви юридически аргументи или квази юридически аргументи, в крайна сметка преследва една нелегитимна политическа цел”.

„Главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. Това е лъжа и е обидно първото изречение от юридическото нищо на служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор и нямат собствено вътрешно убеждение. Това освен, че логически е невярно предвид, че става въпрос за над 1500 магистрата, това е и юридически невярно”, каза той пред журналистите.
Иван Гешев посочи, че на доц. Рашков, на проф. Стоилов трябва да им е ясно, че след конституционната реформа 2016г., започната от бившият правосъден министър в правителството на г-н Борисов Христо Иванов бе променен Закона за съдебната власт и българската прокуратура е само единна, тя не е централизирана. „Единни са всички прокуратури в целия ЕС”, каза Гешев и посочи, че това няма как да не е ясно на проф. Стоилов и на доц. Рашков. „Това ми говори, че въпреки това да се твърдят тези обстоятелства говори за някаква друга причина извън юридическата”, заяви той. /БГНЕС