Гешев: Подходът за всички е еднакъв и той е спазване на законите

Нямаме сигнали от европейски партньори и институции дали от българската граница са стреляли срещу мигранти. Прокуратурата в Бургас извършва проверка по този случай. Към момента такива факти и обстоятелства не са констатирани. Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

„България е правова държава и спазваме върховенството на закона. Ние защитаваме част от външната граница на ЕС, защото има и други външни граници, които не се споменават. В защита на тази граница загинаха български полицаи, български граждани. Това, което се случва в някаква степен, България не го заслужава“, подчерта Гешев и цитира думите на Любен Каравелов: чуждото не щем, а и нашето не даваме.

„Ние си искаме нашето, което сме заслужили и което ни се дължи, защото сме покрили критериите. Не според мен, а според европейските институции – Европейската комисия и Европейския парламент“, заяви пред БНТ главният прокурор.

Той коментира синхрона в работата между Прокуратурата и полицията в акцията срещу разпространението на наркотиците „Бяло“. „Задължение на институциите е да работят за българските граждани. Това е дълг на всеки работещ в българските институции. Ние заедно трябва да произведем резултата, който очакват българските граждани. Много съм обнадежден, че след всички спадове в отношенията между институциите се тръгва напред и се решава това, което всички български граждани очакват – борбата срещу престъпността“, заяви Гешев.

На въпрос дали съжалява за конфронтацията си с президента Румен Радев заради акцията отпреди две години в Президентството, главният прокурор каза: „Това, което се е случило в миналото по никакъв начин не трябва да влияе на работата на институциите. Има ясно разписани правомощия. Не можем да позволим някакви лични отношения да са по-важни от интересите на гражданите“, категоричен е Гешев.

Попитан дали съжалява, той отговори следното: „Ще кажа това, което съм казвал винаги, остана впечатление за непремереност. Това е факт за този случай, но няма юридически проблем. Основен принцип на една демократична страната е върховенството на закона.

Гешев заяви, че с акцията срещу наркотиците не се ловят само дребни риби. „Работим срещу всички лица по еднакъв начин. Факт е, че след закриването на специализираната прокуратурата се връщаме с 12 години назад в борбата с организираната престъпност. Сигурен съм, че заедно институциите – МВР, прокуратура, служби за сигурност – ще дадат резултата, който се очаква“, уточни главният прокурор.

Шестима българи попадат в списъка, като по отношение на четирима от тях са предприети действия от страна на прокуратурата още преди санкциите да бъдат наложени, посочи главният прокурор.

„След като спазваме върховенството на закона, основният критерий е дали има доказателства спрямо определено лице, а за да се стигне до доказателства, трябва да бъде разкрито престъпление - това става от службите за сигурност и МВР. След като по отношение на лице, което и да е то, няма такива данни в продължителен период от време, няма как да бъде обвинявана българската съдебна система“.

На въпрос има ли прокуратурата воля да разследва Делян Пеевски, Иван Гешев отговори:

„Няма никаква разлика между Пеевски, Божков или Цветан Василев - има еднакъв подход на българската съдебна власт и той е спазване на Конституцията и законите на страната. Аз не виждам проблем, ако има убедителни доказателства или е разкрито престъпление от българските служби за сигурност, никой български прокурор да разследва когото и да е - включително депутата Пеевски или който и да е от нас“.

От американските власти е поискана информацията, въз основа на която са наложени тези санкции, но не е получено нищо извън вече публично известното, посочи той.

Според Гешев идеята за съдебна реформа и по-голям контрол върху главния прокурор не е немислима, но не кореспондира с Конституцията. Заяви, че не е вярно, че притежава всевластие.

„Ако вляза теоретично във въпроса и приема че е вярно - аз съм демократ и спазвам демократичните принципи. Решенията, законите и Конституцията се приемат от Народното събрание и българската прокуратура и аз ще изпълним всяко тяхно решение. Отново теоретично - ако някой смята, че трябва да се направи всеобхватна журналистическа реформа в България и реши, че понеже вие сте всевластен, да ви ограничи ефирното време, означава ли че по този начин ще реши проблема със свободата на словото и медиите?"

Според Гешев политическите партии не искат да излязат на дебат с него, защото нямат аргументи.

Въпросът откъде Бойко Борисов знае подробности по делото за чекмеджето трябва да се отправи към самия него, каза главният прокурор.

„Г-н Борисов последните две-три години съм го чувал 2-3 пъти и то по повод празници. Оттам нататък въпросите трябва да са насочени към него, но мога да ви кажа, ако разбирам правилно термина "близост", че ако става въпрос за връзки или отношения извън закона и морала, аз такива не съм допускал. Спазвам и принципа за разделение на властите, който предполага и взаимодействие и в рамките на това няма как да нямам определени срещи и публични връзки с български политици".

Не е имало изтичане на информация по дела нито от мен, нито от прокуратурата, заяви Гешев. По думите му се правят опити чрез съдебната реформа да се наруши независимостта на съдебната власт и тя да бъде подчинена на конюнктурни цели.

„Тази реформа ще реши ли проблема с тока, с престъпността, борбата с наркотиците, убийствата по пътищата? Ще реши ли проблема с войната в Украйна? Това ли е най-важното? Да, сигурно е важно, но според мен не за друго, а за да бъде овладяна българската прокуратура. Тази реформа трябва да се случи по начин, че да не застраши независимостта на прокуратурата и съдебната власт. /БГНЕС