Гешев: Политическите сили, които говорят за съдебна реформа, искат да овладеят прокуратурата

Ако някой го интересуваше отчетност, щяха да поканят в Народното събрание главния прокурор. Този закон има само една-единствена цел – ако може да се овладее прокуратурата. Това са разпоредби спрямо главния прокурор и неговите 5 заместници. Тези политически сили, които говорят за съдебната реформа, си мислят, че по този начин могат да овладеят прокуратурата. А това е една от най-стабилните институции в държавата.


Това заяви главният прокурор Иван Гешев по БНР.

Гешев отбеляза, че чува, че народният представител от коалиция ПП-ДБ Надежда Йорданова, която заемаше поста на министър на правосъдието в кабинета „Петков“, ще стане председател на парламентарната правна комисия. „Това не е реформа да създадеш една процедура за 5 човека“, категоричен е главният прокурор и добави, че реформа е да спреш продажбата на наркотици и престъпността. Той подчерта, че 70% от българските избиратели отказват да гласуват за родните политици и призова българските народни представители на четат закона и Конституцията.

Гешев съобщи, че ще се обърне към Конституционния съд и добави, че „Надежда Йорданова стана смешна с процедура с искане за отстраняване на главния прокурор“.

„Смешно е да се занимаваме с една личност, при положение, че държавата е на това дередже“, категоричен е той. Според главния прокурор това показва политическата немощ на нашата политическа класа, която вместо да решава проблемите на хората, решава проблемите на олигархията и на организираната престъпност.

„Нямам съмнение какъв е бил разговорът на задната седалка на един джип. Тогава Христо Иванов беше на седалката на един олигарх“, заяви Гешев.

„Тези хора бъркат следното: прокуратурата с главния прокурор. Прокуратурата ще продължи да съществува, без значение кой е главният прокурор, те асоциират мен с цялата прокуратура“, добави той и обясни, че няма да се учуди „тези от „Nexo“ да си направят оперативка в Белград“, като уточни, че акционер в банката на Цветан Василев е руската ВТБ.

Гешев каза, че българската прокуратура действа, когато има достатъчно данни и действия за извършени престъпления. „Защо МВР и службите за сигурност не са дали данни на прокуратурата? НАП, ДАНС, МВР? Никой не е предполагал, че Василев ще се крие в Белград, Божков – в Дубай“, заяви още той.

Главният прокурор е категоричен, че няма недосегаеми. „Пеевски е точно толкова недосегаем, колкото аз, вие или Прокопиев. За Пеевски, Прокопиев или някой друг НАП, ДАНС, МВР казват, че проблем няма. Има ревизии от НАП, че няма проблем, има справки от ДАНС, че няма проблем“, съобщи той.

Гешев посочи, че има правила, тези правила трябва да се спазват спрямо всички, но според него проблемът на България е, че ние искаме те да важат само за другите, но не за нас. „По всичките сигнали, когато има сигнал от съответните служби или от медии, се работи“, каза той и добави, че според него нарочно не се осъвременяват законите.

Главният прокурор обяви, че му е известно, че има две разследвания, свързани със снимките, които могат да бъдат кюлчета, и са на финала. „Мата Хари – известна шпионка от Първата световна война. Откъде да знам кой стои зад Мата Хари. Отговор на тези въпроси, ако това въобще е въпрос, могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат разследванията“, допълни той и заяви, че стои зад всеки прокурор, който си върши работата и че няма проблем да излезе с тях, когато са готови по тези разследвания. Във връзка с къщата в Барселона, Гешев коментира, че се извършват всички необходими действия, заложени в закона.

„Иванов и други корифеи на правната мисъл просто искат да преформатират цялата съдебна власт и може би да преформатират политическия живот“, подчерта той и посочи, че спазва закона такъв, какъвто е.

Попитан дали ще поиска имунитета на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев и бивш народен представител от „Има такъв народ“, главният прокурор отговори: „Не знам дали ще поискам имунитета на Радостин Василев, утре ще се запозная със случая.“

Според него „вече става модерно да се говори, че някой е репресиран от Гешев“. По отношение на искане за махане на имунитета на Кирил Петков, главният прокурор отбеляза: „Не мисля, че е двоен стандарт. Сигурен съм, че ако има някакви нарушения, те ще бъдат констатирани. Не всяко нарушение е престъпление, не всяка отговорност е наказателна отговорност.“

По повод вчерашното си посещение в ромския квартал „Столипиново“, Гешев заяви, че хората поставят въпроси за чистотата и за образованието, както и че вече се говори за сегрегация. „Нямам специален интерес, ходя на много места. Това са едни изоставени хора. Това е една бомба със закъснител. Държавата ги използва само по време на избори“, категоричен е той.

„Държавата я няма. Това искрено ме притеснява. Тя е абдикирала. И сега искат да разрушат една от малкото институции, които правят нещо за хората“, обяви главният прокурор.

Той обясни, че не мисли да влиза в политиката, независимо какво ще се случи. „За да си български политик трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Не покривам стандартите в българската политика, ако въобще има стандарти. Аз си харесвам работата и чакам да ми свърши мандатът и определени хора да влязат в затвора. С кое да ме изкушава българския пол живот? Какво променят? Разпадат. На вас харесва ли ви, че се разпада всичко около нас. Виждам процеси в моята сфера, които ги виждах в мутренските години“, подчерта Гешев.

Главният прокурор заключи, че Прокуратурата ще прави каквото винаги е правила – ще защитава българските граждани и ще се бори срещу престъпността. /БГНЕС