Гешев пред ученици от Перник: Трябва да имаме нетърпимост към престъпността

Трима прокурори от Районна прокуратура – Перник и председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков проведоха открит урок пред 50 ученици от 10, 11 и 12 клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ в Перник. Инициативата е част от кампанията на двете съсловни организации на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, съобщиха от прокуратурата.

Гости на открития урок бяха главният прокурор Иван Гешев и говорителят Сийка Милева.

Прокурорите Александър Манов, Гергана Савова и Цветелина Евтимова разясниха на учениците разликата между наказателния процес и делата от частен характер, както и каква е ролята на прокурора в процеса. Учениците научиха, че когато едно лице е навършило 14 години, макар и все още да не е навършило пълнолетие, то то може да носи наказателна отговорност, ако в момента на извършването на деянието е разбирало свойствата и значението му, както и е могло да ръководи постъпките си.

Председателят на Камарата на следователите и следовател в Национална следствена служба Петко Петков запозна учениците с конкретната работа на следователите – методологията, по които се разследват престъпления с фактическа и правна сложност. Презентирани бяха мобилните лаборатории на НСлС, както и другите технически приспособления, които следователите ползват в своята работа.

„Трябва да имаме нетърпимост към престъпността и тогава когато се сблъскаме с нея – лично или чрез наш близък, то трябва да си потърсим правата“, сподели мнението си и главният прокурор. Иван Гешев призова учениците да научат основните си права и задължения, за да знаят как да се защитават, в случай, че станат жертва на престъпление.

Главният прокурор даде за пример случая с Георги Тимов, ученик от Петрич, който след като е бил станал жертва на измама, подал сигнал в прокуратурата, което довело до образуване на досъдебно производство. Извършителите били установени, а парите на детето върнати. „Трябва сами да правите преценка кое е правилно и кое е неправилно в обема от информация, която е около вас. Трябва да си защитавате интересите, трябва да се борите за тях, защото никой няма да ви ги даде. Трябва да защитавате не само вашите интереси, а да се обедините и да работите и за интересите на страната си. Бъдещето е във вашите ръце, ако осъзнаете, че трябва да сте заедно с всичките си различия. Имате интерес да живеете заедно в по-добра държава“, каза още главният прокурор.

Иван Гешев отговори на множество въпроси на учениците, сред които и този какви са първите стъпки на прокурорите и следователите. По думите на главния прокурор, след завършването на юридическото образование, важно е встъпителното обучение, което се получава в Националния институт на правосъдието. „Това обучение е мост от правната теория към реалната работа на магистратите. Защото как се прави разследване на теория е едно, но доста по-сложно е да се приложи в реалната практика“, посочи главният прокурор.

Иван Гешев бе попитан и какви качества трябва да притежават прокурорите и следователите. „Качеството, което трябва да притежават прокурорите и следователите е основно устойчивост. Нужно е и непрекъснато учене. Следователската е по „неприятната“, но по интересната професия. Неприятна, защото непосредствено се сблъскваш с престъплението и това често ти показва най-лошите черти на хората. Интересна, защото ти дава непосредствения контакт както с пострадалите, така и с извършителите. Обаче виждаш престъплението и неговите жертви, което понякога е доста тежко и не можеш да останеш безчувствен“, каза още главният прокурор, чието професионално развитие в съдебната система стартира именно като следовател.

Иван Гешев обясни и как от следовател е станал прокурор: „при една от поредните реформи - следствието от МВР беше преместено в прокуратурата, съответно и следователите. Така попаднах в прокуратурата и на един по-късен етап станах прокурор, след което и главен прокурор“.

Главният прокурор акцентира върху необходимостта от взаимодействието между правоохранителните органи, част от които са и МВР, за да бъдат опазени правата и интересите на гражданите, като подчерта през учениците, че за да имаме силна държава - всички институции да работят заедно.

Главният прокурор подари икона на директора на гимназията Теменужка Крумова с пожелания за силни вяра и дух по пътя на знанието и образоването на бъдещото поколение. /БГНЕС