Гешев: Проблемите в пътната безопасност се дължат на безхаберие

Това, че сме водещи в Европа се дължи на голяма степен на липсата на институциите. Проблемите тук се дължат на безхаберие - темата не представлява интерес. Когато възникне тежко произшествие, темата представлява интерес от гледна точка на това, че добрата новина е лоша новина. Всяка институция трябва да си върши задълженията по законовите правомощия, разбира се.

Това заяви Иван Гешев, главен прокурор, по време на среща с Института по пътна безопасност, предаде репортер на БГНЕС.

Гешев каза, че взаимодействието между институциите е ключово, както и това между властите. “За прокуратурата е изключително важно да има диалог между институциите. Този проблем с пътната безопасност, в голямата си част според мен може да бъде овладян в средните европейски показатели и стандарти”, посочи той.

Гешев заяви, че като човек, който работи в наказателната сфера “никоя институция не е силна сама. Пътната безопасност зависи от институциите, една институция не може да постигне сама резултат”, категоричен е той.

“За разлика от другите видове престъпност, тук проблемите могат да бъдат решени”, подчерта Гешев. Той посочи, че ако има желание да се работи в тази насока и има комуникация между институциите могат да бъдат преодолeни и решени проблемите с пътната безопасност.

Десислава Пиронева, заместник на главния прокурор каза, че в прокуратурата е получен сигнал. Вследствие прокуратурата е изискала данни от МВР и са получили данни преди известно време, които показват тревожна тенденция. “Броят на издадените наказателни постановления са 2 от 47 000, над 36 000 наказателни постановления не са връчени от 2019г. до 2022г.”, посочи тя. Пиронева каза, че това не е нито първата, нито последната жалба или сигнал, с която Върховна административна прокуратура е сезирана. “23 са сигналите, по които сме работили в последните над 2 години. От 23 сигнала, по 16 са изготвени предложения към един или повече от 1 компетентни органи”, посочи тя.

Богдан Милчев, председател на УС на института по пътна безопасност, каза че има няколко причини за организирането на срещата с няколко министри. “Пътната безопасност е важна за националната ни сигурност. Причините за опасности по пътищата са няколко - на лице е политическа нестабилност и абсолютно нарушена комуникация между институциите”, заяви той.

Милчев обясни, че е получил лично потвърждение от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, че ще присъства на срещата, но представители на МВР липсваха. “Няма представител на МВР, Демерджиев и екипа му са жертва на политическото противопоставяне. Обявявам война на политическото противопоставяне между институциите”, съобщи Милчев. Той посочи, че корупцията ни убива - нито редовното, нито служебното правителство не пожела да извърши одит на пътищата.

Захари Христов, заместник-министър в МРРБ заяви, че вече има видими резултати от тяхната работа. Той обясни, че вече публикуват всичко в сайта на АПИ, за да има прозрачност. “Първата и голяма крачка към осветляване на сектора - гражданите могат да видят кой и какво върши. Всичко ще бъде видимо. Предприели сме множество действия за безопасност на пътищата”, посочи Христов.

Иво Иванов, председател на АПИ каза, че много ударно са предприели действия за осигуряване на пътна безопасност. “Сменят се пътни маркировки, пътни знаци, почистване на мантинели и други дейности”, посочи той. Иванов посочи, че АПИ може да оказва влияние по пътя с тези неща.

Алекси Кесяков, експерт от пътна безопасност заяви, че не можем да превъзпитаваме хората като ги глобяваме. “Хората правят грешки, но има и системни нарушители. Ние не искаме да глобим системните нарушители, защото ги мразим, а защото именно заради тези системни нарушения загиват невинни хора”, категоричен е той. Кесяков обясни, че ранното обучение по отношение на безопасност е много важно и добави, че когато в пътно-контролната система се вкарват пропуски, те трябва да бъдат поправени. /БГНЕС

Тагове: