Гешев: Прокуратурата не може да замести държавата, но все някой нещо трябва да направи

Тук трябваше да бъдат някои политици, защото това, което виждам като бум на престъпността е резултат от действията на някои, които наричат себе си политици. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който посети тази вечер кв. „Факултета“, предаде репортер на БГНЕС.

Пред местното училище са се събрали на протест граждани на Факултета заради починалия снощи таксиметров шофьор.

Това не е работа на прокуратурата, за съжаление обаче прокуратурата не може да замести държавата, но все някой нещо трябва да направи, обясни още Гешев.

Пред събралото сe множество Гешев каза, че може да гарантира, че прокуратурата ще си свърши работата. Вие трябва по-спокойно, за да не излезете виновни вие, тук съм за да ви кажа това нещо, добави Гешев. Протестиращите казаха, че всеки ден ще излизат на протест. Те попитаха дали ще има справедлив процес.

Прокуратурата ще направи всичко възможно, за да има справедлив процес, посочи Гешев.

Тук съм, защото ме поканиха хора от Факултета, казаха, че има напрежение, тук съм за да им кажа, че ще си свършим работата. Тук не трябваше да е главният прокурор, дойдох от уважение към тези хора и случая. Тук трябваше да са някои, които произведоха тази вълна от престъпност. Тук говорим за задържан служител с наркотици от ГДБОП, говорим за сгазени и убити полицаи, за вълна от наркотици, за битова престъпност, телефонни измами, сега страдат стотици на месец възрастни хора. Говорим за наркотици, които заливат улиците и децата ни. Това са причините от това, което някои наричат съдебна реформа, от това, което не направиха, не се решиха реални проблеми в законодателството. Не се чувствам щастлив от това, че говори прокуратурата от година и половина какво ще се случи. МВР, прокуратурата, съд и ДАНС не работят заедно, а трябва. Как като закриеш добрия модел на спецпрокуратурата, сега няма нито една група за наркотици, какво става по улицата не виждате ли? Вие си мислите за смяна на главния прокурор. Не виждате ли връзката каква е, връзката се вижда от всички български граждани, добави Гешев. Тук съм, за да успокоя хората, подчерта той.

На въпрос на БГНЕС как ще коментира изказването на Христо Иванов от днес, че главният прокурор осигурява наказателна безотговорност на Борисов, а Бойко Борисов осигурява на Гешев политическа безотговорност, Гешев каза, че принципно това е израз на политическа немощ. „Да чухте нещо за проблемите на хората, за проблемите, които предстоят зимата, икономика, цени в магазините, газ, за някакви реални проблеми? Това, че някой говори за конкретен човек, говори, че има проблем и той е в това, че зад тези думи стоят нелегитимни цели. Някоя политическа сила трябва да работи за хората. Ако ми обясните как точно това, че няма да е главен прокурор Иван Гешев, а друг, който е угоден на олигархията и в миг ще се реши проблемът, с тока, инфлацията, така ли е? Отговорете си кой стои зад това.

Като гледам 30 г. всичко е наред, в един момент се появи Гешев главен прокурор и всичко се развали. Така ли си мислите, че ще станат нещата? Кажете коя институция има 96% успеваемост, попита Гешев

Демографската криза, проблемите в образованието, цените, инфлацията, прокуратурата ли го прави това, попита още Гешев. Дребни политически сметки, тъжна работа, каза още главният прокурор. /БГНЕС

Тагове: