Гешев: Прокуратурата няма лични врагове, вършим си работата

Живеем в собствена държава, вземаме високи заплата, засега не стрелят по нас. Не виждам какво да ни е трудно, освен да помогнем на българските граждани, които искат повече справедливост и т.нар. криминален преход да свърши. Това не може да се направи само от прокуратурата, но тя може много да направи. Това заяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев.

Своето участие трябва да имат и изпълнителната власт и съдът. Нямам притеснения, че ще се изтощи прокуратурата. Колегите работят за своите деца, работят този изстрадал народ да живее по-спокойно и по-добре, добави Гешев.

Ние нямаме проблем с престъпността в такива степени, в каквито имат много европейски столици. В България можеш да се разхождаш по „Витошка” цял месец без да ти се случи нищо. Нямаме неразкрито нито едно убийство, с изключение на едно поръчково. Нямаме стотиците престрелки, за които слушаме от зам.-шефа на Интерпол.

Вторият ни проблем е битовата престъпност в определени региони и малки населени места. Ако държавата си е на мястото, тук прокуратурата може много да направи, тези проблеми могат да се сведат до нормални граници, просто трябва да си вършим работата, каза Гешев.

Той коментира президента Румен Радев, като каза, че прокуратурата няма лични врагове. Няма как да се твърди, че това е реванш, това е политика на президента да не подписва указите от първия път. Това е негово правомощие, не може някой да му се сърди. Не виждам никакъв проблем в това. Този дебат, който инициира президентът не ми е ясно дали е с тази тематика, според мен дебатът е на тема, че има проблем, намерете го, и той не е ясно формулиран, каза Гешев.

Не става въпрос за това, че главният прокурор е недосегаем, президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, за какво става въпрос не ми е ясно. Бяха поканени личности, организации, свързани с Прокопиев и др., прокуратурата не е поканена на този дебат, мен не са ме канили. Да те кани съветник, който е този Митко, който му е възложена проверка, е обидно за институцията. Все едно началникът на моя кабинет или чистачка да извика президента при главния прокурор, заяви Гешев.

Прокуратурата трябва да обяснява действията си, не може в обществото да има гледна точка на маргинални организации, политически сили, хибридни медии примерно, гравитиращи около подсъдими лица.

Все пак не съм безгрешен, само Господ е безгрешен, добави главният прокурор.

За това, че прокуратурата съобщи, че е установила данни за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност на президента, Гешев каза, че ДАНС са използвали СРС, непоискани от прокурор. Изпратени са на прокурори и след това СРС-тата са станали доказателства по досъдебното производство. Прокурорите са извършили на 22 януари тази година анализи и констатират, че вероятно президентът говори с лицето Стойков (бел. ред. командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков). След това знаейки становището, че спрямо президента не могат да се извършват никакви действия, те правят възможното да спрат наказателното производство.

Изпращат на мен това производство. Аз какво да направя, да го изям ли? Не мога да го изям или скрия, какво да направя. Сезират ме. Ние не сме изяснили всичко, дали е извършено престъпление, дали е президентът, тези неща не са изяснени. Всички се хванаха за държавна измяна. По-важната част е, че моето мнение за разлика от това на юристите е, че в България няма абсолютни имунитети. Това не е във виждането на всички представители на конституционното право в Европа. Това не е европейска тенденция. Смятам, че трябва да се прави следното. Когато има данни, че лице с имунитет може да е извършило престъпление, логиката моята е, че трябва да се направи всичко възможно да се съберат доказателства дали това лице е извършило престъпление и след като се установи това, да се спре производството и да се изпрати на НС, от там процедура по импийчмънт, каза Гешев.

За това, че президентът свали доверието си от правителството, Гешев каза, че прокуратурата не е играч на политическото поле.

Нямаме допирно поле с тези хора, освен тогава, когато някои от тези лица извършват престъпление. Съзнавам, че действията на прокуратурата имат политически последствия. Ние не сме скарали никой с никого. Не съобразяваме действията си и няма да съобразяваме действията си с политическите действия. Самият факт, че милиардери се крият и са недоволни колко е страшна прокуратурата, означава едно – че прокуратурата си върши работата. Ние няма как да сме харесвани и обичани ако си вършим работата. Интересуват ме хората, които са смачкани от т.нар. криминален преход и това, което те искат е справедливост. Това ме интересува, заяви Гешев.

Попитан дали би участвал в нещо като „Ало Ваньо”, ако някой му се обади по телефона, Гешев отговори: Мислите ли, че има такива самоубийци.

За Васил Божков, главният прокурор коментира: „Няма как да ни слуша в момента, защото се намира в арестните помещения на ОАЕ. Пропагандите как се разхожда Божков затворен в хотел, това не отговаря на истината. Това е част от хибридните атаки срещу прокуратурата. Ние ме направили всичко възможно, не можем да ограничаваме права на български гражданин без доказателства, че са извършени престъпления. Ще направим всичко възможно да си го приберем от ОАЕ.

Прокуратурата намери Арабаджиеви в Испания, така стана и с Баневи, прибрахме си ги.

За Цветан Василев – Българската държава виновна ли е за това, че Сърбия не си изпълнява ангажиментите. Ние ли сме виновни, че Сърбия не си изпълнява задълженията, попита реторично Гешев. Какво сме виновни ние, че 6 г. това е безпрецедентно, няма такъв случай в Европа. Няма решение. Кажете: ще го екстрадираме или няма да го екстрадираме, посочи Гешев.

Имаме действащ министър в ареста, да сме показали, че имаме притеснения? Ако имаме доказателства не се притесняваме да правим всичко, което е в рамките на закона, подчерта Гешев.

Какво се говори и какво смятаме е различно от това да го докажеш. Голяма част олигарси са осъдени в Европа за корупция, тук сигурно няма да бъдат осъдени, това е важната тема. Трудно се доказва корупцията в България. Дали някой не иска да сложи намордник на прокуратурата и главния прокурор, това са сериозните теми, подчерта още Гешев.

За колекцията на Божков, главния прокурор каза, че най-вероятно „една част от тази колекция е изкопана, открадната от българската земя, тя е собственост на българския народ”. След това по някакви неведоми пътища е изпрана през фалшиви аукциони, и е попаднала в тази колекция. Само 200 предмета са регистрирани в законодателството на България от тази колекция. Виждате - там ще се окажат един куп предмети, на които не им е там мястото. Затова изземваме. държавата установи, че липсват около 500 млн. такси, държавата трябва да си прибере тези пари, уточни Гешев.

За бившия министър на екологията Нено Димов, който е в ареста, Гешев коментира: Всички се разболяват в ареста. Димов е невинен до доказване на противното. За да се окаже, че е виновен трябва да има санкции на съда, да бъде осъден от съответния съд. Колегите смятат, че ако не беше извършил деянията, които е извършил, хората в Перник щяха да имат вода. Прокуратурата се занимава само с престъпления, не се занимава с морална или политическа отговорност. Ние сме намерили този човек, повдигнали сме обвинения на него, на бившия шеф на ВиК, на изпълняващия длъжността тогава кмет на Перник. Занимаваме се с наказателната част”.

За съдия Андон Миталов и затова има ли доказателства за корупция срещу него, главният прокурор каза, че уважава спецсъда. „Това са хора, които работят в изключително тежки условия, под стрес. Подложени на атаки. Благодарение на тези хора е на път да се приключи Механизмът за сътрудничество и проверка. Във всяка структура има черни овце. Аз съм далеч от мисълта, че няма такива в прокуратурата.

Ние сме съюзници със страните в ЕС и евроатлантическите партньори в лицето на САЩ. Правото на САЩ е различно право от нашата правна система. САЩ имат политически и юридически инструмент, който те ползват за да подпомогнат България в борбата с корупцията, това са партньорски действия, аз така го разбирам. Много хора са осъдени за корупция в САЩ, а в България ще бъдат оправдани при тези закони от времето на Тодор Живков. Така Гешев коментира, факта, че по българското законодателство Андон Миталов е невинен и че срещу него няма сигнал и доказателства за корупция.

„В България всички са невинни”, добави още Гешев. /БГНЕС