Гешев: Разкрити са транзакции от руски фирми към NEXO

„Категорично са разкрити директни транзакции от руски фирми към криптобанката NEXO, както и има сведения за координация между NEXO и ирански терористични организации“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушване в парламентарната правната комисия в НС, предаде репортер на БГНЕС.

Гешев уточни, че в България няма закон за лобизма и няма възможност за проследяване. "Аз съм сигурен, че един такъв закон ще доведе до успех, но ние нямаме право на такова разследване“, заяви Гешев в отговор на депутатски въпрос относно случая NEXO и финансирането на "Демократична България" от страна на криптобанката. „Имам доста подробна информация, предполагам в една конкретна медия ще излезе повече информация, знаете че има редица нередности по отношение на криптобанката, след като направим нужното проучване, ще дадем информация“, коментира още той.

По отношение на Шенген главният прокурор уточни, че има яснота, че техническите изисквания отдавна са изпълнени. "Сега спекулацията за ролята на главния прокурор е ненужна“. Понеже казахте, че съм заплаха за ООН и ЕС, то аз искам да кажа, че нямам право да изказвам лично мнение, това се отнася и за всички политически фигури – това, което казвате са тотално лични мнения“, това заяви главният прокурор, като се обърна към Бойко Рашков от ПП. „Трябва да вървим напред, да сме лоялни партньори на европейските институции, а не да се връщаме към практики, познати по време на комунизма“, уточни още той.

„Не ми е известно да има молба за правна помощ от страна на САЩ към разследването на криптобанката. Ако постъпи искане към разследване , то такова трябва ДАНС да осъществи, защото той е разследващият орган. Моите правомощия са безспорни за всеки, който е запознат с Конституцията. Надежда Йорданова от ДБ не е запозната с тях, поискахте оставката ми, но стана ясно, че няма аргументи за това. В една държава в ЕС, ако това се случи има последствия, но това са особеностите на нашата система", обърна се главният прокурор към Надежда Йорданова от ДБ.

„Злоупотребата с ПВУ трябва да бъде прекратена, едно служебно правителство нарочно сключи изискване за конституционни промени, които противоречат на Конституцията. „Политическата логика" е полицай да образува досъдебно производство без прокурор, това практически означава възможност за злоупотреба с българското правосъдие. Така въвеждаме принципи от времето на Тодор Живков, то е на ръба на тоталитарните принципи. Аз имам богат прокурорски опит и мога да ви кажа, че съдя от ВКС няма да иска да упражнява правомощията на главния прокурор, ВКС ще преценява дали има достатъчни условия за образуване на досъдебно производство, това няма как да бъде законно. Сега съм пред дилема – дали да съм горд, че за първи път се прави закон за контрол върху Гешев, или да ме е срам от българската политическа логика", заяви още главният прокурор. ‚Ако има воля за промени в законодателството, то трябва да бъде в синхрон с Конституцията, предполагам, че ако Христо Иванов беше главен прокурор, то щяхме да сме напълно нормална демокрация", коментира още той.

„Аз се съгласявам за законодателни промени в Наказателния кодекс, но вие трябва да наложите тези промени, това е и правосъдната реформа, а не цели, каквито някои си поставят чрез тази реформа - да махнат главния прокурор и да сложат техен човек. Ако това не се промени, ще продължат убийствата по пътищата. При срещите ми с граждани те изтъкват именно нуждата от законодателни промени, това е ваша задача. Бяхме по средата в класацията на ЕС за смъртни случаи по пътищата, сега сме водещи, това е и проблемът ни, но той трябва да се реши в НС", уточни още Гешев. /БГНЕС